Banjons ursprung

 

 

Den Senegambiska AkontingenEn möjlig föregångare
till den kalebassbyggda folkbanjon i södra delen av Nordamerika.

 

Daniel Laemouahuma Jatta  (MBA)

 

 

”Förlusten av den kalabassbyggda folkbanjon i Nordamerikas södra regioner, en av mänsklighetens första
konstföremål såväl i den gamla som i den nya världen, i förening med dess fantastiska utövare som skapade
musikformerna blues, jazz och rockmusik, detta borde aldrig få drabba något annat instrument, oavsett om
ursprunget är Afrika, Asien, Europa eller Amerika.”

 

                                                                                                                                                       //English Version//

 

Jag skall villigt erkänna att det har gjorts betydande arbetsinsatser, både bland europeiska och amerikanska forskare, i fråga om den moderna kommersiella amerikanska banjon, men det finns fortfarande brister i det arbete som lagts ner på den kalebassbyggda folkbanjon i den södra delen av Nordamerika, vilken enligt samma forskare utvecklades till den moderna banjon. 

 

Enligt flera banjohistoriker, i synnerhet bland forskarna i Europa och Amerika, ligger den amerikanska banjons ursprung vid övergången till 1900-talet i dunkel. Under de senaste femtio åren har det emellertid funnits en allmän uppfattning bland nämnda forskare att den amerikanska banjon kom till Amerika från Afrika, via Västindien. Hittills har ingen forskare kunnat fastställa vilket specifikt instrument den amerikanska banjon härstammar från. Ej heller har man kunnat urskilja vilken eller vilka etniska grupper som byggde och spelade instrumentet och vilket språk termerna ”Banjo, Bangoe [bangå] och Sambo” (begrepp som nämns i tidiga skrifter om banjon) kan tänkas komma från.

 

Innan jag tar upp dessa frågor skulle jag vilja citera några beskrivningar av instrumentet, så som tidiga iakttagare uppfattat det. Dessa uppgifter kan hjälpa läsaren att själv göra sin bedömning av avhandlingen när han eller hon läst klart. I Robert Lloyd Web´s bok, ”Ring the banjar”, ges talrika skildringar av hur den kalebassbyggda folkbanjon i södra delen av Nordamerika såg ut. Här är några exempel:

 

 

”De första amerikanska banjoinstrumenten var…

 

…tillverkade av små kalebasser försedda med trähalsar, strängade med hästtagel eller de skalade stjälkarna från rankväxter eller ”wits”…ibland gjorda av urholkade trästockar täckta med pergament eller blötlagt skinn och med en pilbåge som hals…    

 

”The ’strum-strum’ Jamaica, 1687-89..”

 

 

…tillverkad av en kalebassfrukt, som klyvs på mitten, en torkad urinblåsa från ett djur eller ett skinn spänns över den öppna delen, och detta fästs vid ett skaft, som de gör sig stor möda att utsmycka med grova sniderier och dekorband…

 

”The ’merry-wang’ Jamaica ca 1774”

 

 

...en klyvning på längden längs mitten av en kalebass…över den drar de ett getskinn som de fäster längs sidorna med spikar…sedan en pinne eller en planka till skaft…sedan spänner de tre strängar av ”pitre” (en slags hampa från agaveplantan) och så är instrumentet klart.

 

”The ’banza’, okänd ort, ca 1810”

 

 

Beskrivning av de ovan nämnda banjoinstrumentens spelteknik

 

I ”Banjo Instructor of 1855” beskriver Briggs speltekniken så här: ”När man spelar används endast högra handens tumme och pekfinger, den femte strängen rörs enbart av tummen; denna sträng spelas alltid i sin grundton (open), övriga strängar spelas med tummen och pekfingret.. Strängarna slås an med tummens insida och pekfingrets nagel. Pekfingret skall slå an strängarna med nageln och sedan glida ..

 

I ”Banjo Without a Master” beskriver Frank Converse speltekniken som följande: “Slut handen något så att pekfingret hamnar något framför de andra. Håll fingrarna stadigt i denna position. Böj tummen en aning. Slå an strängarna med pekfingrets nagel och drag med tummen.” Den spelteknik som beskrivs här har slående likheter med den som används på den tresträngade Senegambiska Akontingen.

 

Innan vi går in på de båda konstruktionsmetoderna och speltekniken som användes på de tidiga banjoinstrumenten skulle jag vilja ge en historisk återblick av hur den Senegambiska Akontingen lämnade Västafrika för att via Västindien göra sitt intåg i den nya världen.

 

 

Västafrika och övergreppen i den transatlantiska slavhandeln

 

Det var Européer som gav sig av att söka slavar i Afrika, för att sedan sälja dem i den nya världen. De första (Portugiser) anlände till Västafrika vid mitten av 1400-talet eller något tidigare. De fångade afrikaner och lät dem jobba som slavar i Europa, i framför allt i Portugal och Spanien. Senare på 1500-talet, när de europeiska handelsmännen insåg att de kunde göra enorma vinster på den afrikanska arbetskraften i exploateringen av Amerikas rikedomar, tog handeln ny fart. Slavarna såldes till Nordamerika, Mellanamerika, Sydamerika och Karibien för att där utgöra obetald arbetskraft i guld- och silvergruvor, i jordbruk och på plantager där bl a sockerrör, bomull och tobak odlades.

 

Alltifrån portugisernas ankomst fram till år 1600 blev ca en miljon afrikaner bortförda från Västafrika, i synnerhet från den Senegambiska regionen (Senegal och Gambia). Detta var inte handel, som hävdats av flera historiker i väst, det var tveklöst en fientlig handling mot afrikanerna, som vid denna tidpunkt krigade mot Européerna, ett försök att förhindra att deras bröder och systrar blev tillfångatagna av främlingar och förda till okänd ort. Européerna började senare korrumpera de afrikanska ledarna, lockade dem att sälja sitt folk i utbyte mot skjutvapen, som afrikanerna vid denna tidpunkt behövde för att utöka sina territorier. Att de afrikanska ledarna föll till föga och utförde dessa skamliga handlingar är idag en stor sorg för alla goda afrikanska bröder och systrar (ur artikel av Walter Rodney).

 

 

Den Senegambiska regionen

 

Det område man i allmänhet förknippar med den Senegambiska regionen innefattar de oberoende delstaterna i Gambia, Senegal och Guinea Bissau. Övriga delstater i denna region bör dock betraktas som inneslutna i ett större Senegambiskt område enligt vad allt fler forskare nu hävdar. I Västafrika anses den Senegambiska regionen vara berikad med en stor variation av stränginstrument. Afrikas mest kända stränginstrument (den 21-strängade Koran) kommer just från denna region (ur artikel av Michael Coolen).

 

När Européer anlände till regionen, en av deras första anhalter i Västafrika, hade afrikaner sedan länge förädlat konsten att spela dessa annorlunda och underbara instrument och även utvecklat tekniker att bygga dem i olika material. Detta är orsaken till att afrikanerna, i den nya världen, inte hade några problem att tillverka instrumenten på nytt, oavsett den rådande omgivningen, och således kunde instrumenten på kort tid få en spridning i Amerika. Återigen, detta var möjligt tack vare den naturliga strävan mot kulturellt utbyte som afrikanerna hade innan deras kultur fördärvades av skadliga influenser.

 

 

Vilket eller vilka instrument stod som förebild när banjon konstruerades, och var det ett afrikanskt instrument?

 

Detta är frågan som alla uppriktiga granskare av banjons ursprung idag försöker lösa och jag ämnar göra mitt bästa för att belysa ämnet.

 

Som jag nämnde tidigare har den Senegambiska regionen en rik variation av stränginstrument såsom lutor, harpor och felor. De flesta lutor, i synnerhet de som benämns ”Ngoni, Xhalam, Kontingo och Akonting” liknar mycket den amerikanska kalebassbyggda folkbanjon i fråga om själva konstruktionen. Men när man tittar närmare på dem börjar skillnader framträda, det gäller konstruktionen, speltekniken men framför allt den sociala miljö som de är en omistlig del av. Det är dessa faktorer vi bör granska när vi jämför instrumenten som återfinns just på den plats varifrån slavarna togs och fördes till Amerika.

 

Det anses numera bland många banjoforskare att den kalebassbyggda banjon i Amerika var ett folkinstrument som spelades med endast två fingrar, tummen och pekfingret, en stil känd som ”Clawhammer”. Resonanslådan bestod av en kalebass, halsen av ett långt skaft vars ena ände löpte genom kalebassens övre del och ut på andra sidan. Detta instrument var bland annat känt under namnet ”Bangoe” [bangå]. Med de här riktlinjerna som utgångspunkt så är frågan vilket instrument i den västafrikanska regionen som spelades enligt denna princip. Jag skall nu göra en analys av de instrument jag studerat och presentera argumenten för att instrumentet jag valt ut är en möjlig föregångare till den moderna banjon.

 

 

Analys av lutornas, harpornas och felornas konstruktion och den sociala funktionen bakom musiken som framfördes på dem

 

Vi har tidigare berört några av de många stränginstrumenten i Västafrika såsom:

 

1. Lutorna med inbyggd hals (spike lutes) och oval träkropp dvs instrumenten; Xhalam,

    Ngoni, Kontingo, Molo och Gurkel.

 

2. Lutorna med inbyggd hals och rund kalebasskropp dvs instrumenten; Molo, Kondo och

    Kabule.

 

3. Lutorna med genomgående hals och rund kalebasskropp dvs instrumenten; Akonting

    (från folkstammen Jola) och Buchundu (från folkstammen Manjago).

 

4. Harpinstrument, t ex; Kamalen Ngoni, Kora etc vilka i de flesta fall är försedda med

    genomgående halsar.

 

 

Alla dessa instrument som beskrivs ovan har ett antal gemensamma strukturella egenskaper  såsom en hals, en resonanslåda, ett lock av skinn och ett stall, detta betyder dock inte att alla är av samma ursprung eller att de spelas på samma sätt.

 

Såväl lutorna med inbyggd hals och oval träkropp som lutorna med inbyggd hals och rund kalebasskropp är konstruerade enligt samma princip som de forntida långhalsade lutorna från Egypten och övriga delar av mellanöstern. Deras stall är fäst vid halsen genom skinnlocket. Halsen innesluts av instrumentkroppen men slutar strax invid dess bortre ände (spike lutes) och den hålls på plats av skinnlocket och strängarnas spänning. Strängarna sitter fast i den runda halsen med hjälp av tvinnade läderringar (ur artikel av Ulf Jägfors).

 

Musiken som spelas på de inbyggda lutinstrumenten i den Senegambiska regionen kallas ”Griot Music” (en griot är en förmedlare av muntlig historia), musik som skänker politisk och ekonomisk status till den lokala befattningshavaren. En betydande del av griotmusiken i den Senegambiska regionen spred sig över stora områden under 1200-talet i samband med Mandinkarikets expansion. De inbyggda lutinstrumenten användes inte till folkmusik vilket däremot var just den musikstil den amerikanska folkbanjon förknippades med. Det finns teorier som hävdar att innan Islam upptogs av de etniska grupper som spelade de inbyggda lutinstrumenten så användes dessa instrument till folkmusik. Dessa teorier har dock ännu inte kunnat verifieras.

 

 

Folkgrupper som spelar de inbyggda lutinstrumenten

 

De som idag spelar de inbyggda lutinstrumenten är folkgrupperna; Mandinka, Fula, Wolof, Serere, Tukulor, etc. Det är framför allt dessa etniska grupper i regionen som är kända för att ha spelat dessa instrument så långt man kan komma ihåg, och dessa grupper var också bland de första i den Senegambiska regionen att ta till sig den islamska läran. Det är därför, enligt vissa teorier, som det gamla sättet att spela dessa instrument försvann när människorna blev influerade av den islamiska kulturen och dess sätt framföra musik. Återigen, dessa teorier väntar ännu på att verifieras.

 

 

De inbyggda lutinstrumentens spelteknik

 

Att ”plocka” strängar uppåt, att slå an dem nedåt eller att använda Clawhammermetoden, dessa tekniker används på den amerikanska kalebassbyggda folkbanjon men när man spelar de inbyggda lutinstrumenten är det en annan metod som praktiseras. Den går ut på att man använder tre fingrar; tummen, pekfingret och långfingret. Instrumentet Xhalam som har sitt ursprung i Wolofstammen kan hjälpa oss förstå hur merparten av de inbyggda lutinstrumenten spelas. På detta instrument slår tummen an den första strängen, pekfingret plockar sträng två och tre medan långfingret plockar fjärde och femte strängen. Detta sätt att spela är, för alla som är insatta i ämnet, långt ifrån Clawhammertekniken (ur artikel av Michael T. Coolen).

 

 

Jolastammen

 

Innan jag går in på konstruktionsmetoden och speltekniken för instrumentet Akonting, skulle jag vilja nämna något om den etniska grupp (Jolafolket) som spelar instrumentet och i någon mån belysa deras historia. Jolafolket återfinns i stort antal vid Atlantkusten mellan de södra stränderna av Gambiafloden (regionen Cassamance i Senegal) och den norra delen av Guinea-Bissau.

 

Till skillnad från större delen av de etniska grupperna i den Senegambiska regionen har Jolafolket ingen hierarkisk organisation. Det existerar ingen klassindelning i de sociala institutionerna med etablerade ”griots”, adelsmän, hantverkare, slavar etc. Bland de etniska grupper som återfinns i den Senegambiska regionen idag, anses Jolafolket ha varit en av de första bosättarna.

 

Jolafolket kan delas in i många undergrupper; Jola Bliss, Jola Karon, Jola Mlomp, Jola Elinnkin, Jola Cadjinol, Jola Floup, Jola Jamat, Jola Djougout, Jola Bayot, Jola Brin, Jola Seleky, Jola Kabrouse, Jola Jiwat, och Jola Foni (ur artikel av Patience Sonko-Godwin). Deras huvudsakliga traditionella försörjning ligger i risodling. Kunskapen att odla ris ägde de långt innan de första Européerna anlände till regionen. Risodlingen utgjorde en del av deras religion och deras sociala organisation. Jolafolket födde även upp kor, grisar, getter, får och höns.

 

När det gäller hantverk är Jolafolket verksamma inom en mångfald områden; det kan vara flätning av korgar, keramikarbeten eller att bygga hus. Jolafolket är också en stor producent av palmvin i det Senegambiska området. De var bland de sista etniska grupperna i regionen som godtog den islamiska läran. Även om en del Jolastammar till sist accepterade islam, i  slutfasen av kriget ”Soninke-Marabout”, höll de fortfarande fast vid traditionen att dricka palmvin när de utförde sina viktiga ritualer och ceremonier.

 

Jolafolket har en övergripande Gud som de associerar med naturföreteelser som himmel och regn. De kallar denne ende gud ”Amit” (Gud) eller ”Ata Amit” (den allsmäktige Guden) (se J. David Sapirs artikel). De har emellertid, i likhet med andra religioner, heliga amuletter samt heliga skogar och platser som de ärar och dyrkar som övernaturliga andar (Bakin). Dessa andar äger kraften att skydda deras familjer, deras byar, deras risfält men har även förmågan att skydda dem mot omvändelse till Islam eller Kristendom.

 

Människor som inte är insatta i Jolafolkets religionsutövning och deras relation till sin Gud anser ibland att Jolafolket inte har någon Gud utan tillber andar, eftersom de frambär offer till Bakin. Jolafolket vet dock att göra skillnad mellan den övergripande Guden (Ata Amit) och Bakin. På det örtmedicinska området har man av tradition stora kunskaper. Genom att använda örter och andra naturliga produkter som förekommer i den Senegambiska regionen har man kunnat bota sjukdomar som den moderna sjukvården ofta står maktlös inför.

 

 

Beskrivning av instrumentet med innesluten genomgående hals och rund kalebasskropp; Akontingen

 

Det tresträngade instrumentet Akonting är uteslutande ett musikinstrument tillhörande Jolafolket. Resonanslådan består av en halvklotsformad kalebass med ett fastspikat getskinn som lock. Innan spikarna uppfanns använde man palmträdets taggar eller spikar gjorda av trä. De tre strängarna, som man fäster på den långa halsen, består nuförtiden av nylonlinor. Tidigare använde man sig av palmträdets rötter (på Jolaspråket: Kuhall kata kubekel). Halsen består av en bambukäpp (på Jolaspråket: Bangoe) som löper genom kalebassen och ut på andra sidan. I kalebassen görs ett hål så att ljudet kan komma ut. Stallet är inte fäst vid Akontingens hals som är fallet hos många av lutinstrumenten. Istället sitter det löst och kan flyttas fram och tillbaka på skinnlocket. Strängarnas tryck gör att stallet alltid hålls på plats när instrumentet spelas.

 

 

Speltekniken

 

Begreppet ”att spela” på Akontingen kallas på Jolaspråket ”ou teak” vilket betyder att slå (eng. beat, knock) instrumentets strängar. Det finns ingen skillnad i sättet att spela när man jämför Akontingen med den amerikanska kalebassbyggda folkbanjon. När man spelar på Akontingen använder man endast två fingrar, tummen och pekfingret. Instrumenten är i de flesta fall byggda för att spelas med höger hand. Tummens insida slår an den korta strängen och mellansträngen medan pekfingrets nagel rör vid den tredje strängen. Det finns musiker (Ekorna från Cassamance) som använder tummen och långfingret istället för pekfingret. Med den vänstra handens pekfinger respektive långfinger kan man trycka an mot den tredje, långa strängen och ändra dess tonhöjd.

 

Musiken som spelas på Akontingen består av rytmiska ihållande toner som repeteras om och om igen. I regel är musiken uppbyggd kring två eller tre toner. Kännetecknande för tekniken är att den korta ”taktsträngen” (the drone string) regelbundet slås an när man spelar en melodi. Taktsträngen har funktionen av en trumma som skänker skönhet åt musikstycket. Ibland kan även den andra strängen användas som taktsträng. Den tredje strängen är den enda som rörs av vänsterhanden vilket åstadkommer önskade variationer i melodin.

 

Man har alltid spelat och spelar fortfarande folkmusik på Akontingen. Utövarna, musikerna som använder instrumentet spelar inte för att skänka status åt sina befattningshavare. Oftast spelar de sin musik på kvällarna, efter dagens arbete, för att koppla av och ha det trevligt en stund innan de lägger sig att sova. De har också seden att spela i samband med ett besök på den lokala baren vid risfälten (Jola, Hu Waa), där de på kvällen efter dagens slit dricker sitt palmvin (de är experter på att tappa palmvin direkt från trädet). Akontingmusiken behöver inte ackompanjeras av andra instrument, rytmen och klangen är så utpräglad att man utan vidare kan dansa till den.

   

 

Instrumentet Buchundu

 

Buchundun är ett tresträngat instrument som spelas av Manjagofolket. Det är konstruerat på exakt samma sätt som Akontingen. En Akontingmusiker från Mandinari i Gambia (Sagari Sambou), hävdar att Jolafolket i själva verket använde Buchundun som modell i arbetet med att skapa Akontingen. Precis som i fallet med Akontingen är Buchundun försedd med en hals som löper genom kalebassen och ut på andra sidan.

 

 

Buchunduns spelteknik

 

Enligt Sang Gomez i Ibbotown, Jewswang, kan Buchundun spelas enbart med tummen, ett alternativ är att använda tummen, pekfingret och långfingret. När enbart tummetoden används slår tummen an alla strängarna men alltid i en nedåtriktad rörelse. Vänsterhanden greppar de båda långa strängarna med pekfingret när tonhöjden skall ändras. Den korta strängen spelas alltid i sin grundton (open).

 

När trefingermetoden används, vilken enligt Sang Gomez inte är den riktiga metoden, så rör tummen vid den korta strängen medan pekfingret och långfingret, var och en för sig, hanterar mellansträngen respektive den tredje strängen. Musikstilen som associeras med Buchundun liksom med Akontingen är folkmusik. Musiken är indelad i korta strofer och avser att inspirera jägare till stordåd, i synnerhet när bytet består av farliga rovdjur som lejon, leoparder och hyenor.

 

 

Sammanfattning

 

Bland alla kända instrument i den Senegambiska regionen är det Akontingen som uppvisar störst likhet med den amerikanska kalebassbyggda folkbanjon.

 

Akontingen är det enda stränginstrumentet i den Senegambiska regionen som spelas med Clawhammertekniken.

 

Namnet ”Bangoe” [bangå] på Mandinkaspråket (som enbart talas i den Senegambiska regionen), syftar på bambukäppen som utgör Akontingens hals.

 

Man brukade oftast spela Akonting längs flodstränderna i Gambia och Senegal samt längs Atlantkusten och det gör man än i dag. Det var där man odlade sitt ris och det var där man kunde tappa träden på palmvin.

 

Omkring år 1778 hittade man instrument med Akontingliknande konstruktion i Karibien (Suriname).

 

Sambo och Jibba (namn förknippade med banjokulturen i den nya världen) är vanliga efternamn hos Jolafolket, den enda etniska gruppen i den Senegambiska regionen som spelar instrumentet Akonting.

 

 

 Akonting Articles

 

 

 Kontakt: 

 E-mail Daniel

 

 

Till hemsidan