Volvo köper Nissan Diesel
 




Yrsas Blogg
* Artiklar på engelska
* Tsunami

* 9/11
* Bilderbergare
* Frimurare och illuminater
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Mordet på Olof Palme
* Medicin och hälsa

* MindControl
* Chemtrail
*HAARP & Echelon

* EU
* Böcker

* Video






21.2.2007


Källa: Affärsvärlden, 20.2.2007
Skrivet av Peter Sandberg


- Vi har en marknadsandel över 20 procent i USA, omkring 25 procent i Europa och siktar på en andel på 20-25 procent i Asien, säger Volvos vd Leif Johansson. Han menar att man ska se Volvos köp av Nissan Diesel som en del i den strategin.
 
;
Bakgrund
 
VOLV-B 14:34 +1.46%
Se mer om Volvo B på börssidorna
Volvo köpte i mars 2006 40 miljoner aktier i Nissan Diesel, motsvarande 13 procent av rösterna och kapitalet i bolaget.

I september 2006 ökade Volvo ägandet till motsvarande 19 procent.

Samtidigt köpte Volvo också samtliga 57,5 miljoner preferensaktier i bolaget, som fram till år 2014 skulle ha konverterats i omgångar. Det skulle i slutänden ge Volvo 46,5 procent av rösterna och kapitalet i bolaget, efter full utspädning.


Det är bara i Japan, med hjälp av Nissan Diesels starka ställning, som man i dag är i närheten av den siffran. Men Nissan Diesel har en närvaro i Asien som i de flesta länder är starkare än Volvos.

Bakom budet på Nissan Diesel ligger också ett år av direkt samarbete efter att Volvo våren 2006 köpte 13 procent av den japanska lastbilstillverkaren.

- Men förhandlingarna med Nissan Diesel inleddes redan hösten 2004. Efter vårt köp av 13 procent av aktierna bildades fem arbetsgrupper som i november visade att det fanns synergier på 200 miljoner euro årligen att ta ut av samarbetet på 4-5 års sikt, sade Jorma Halonen, vice vd i Volvo och den som på plats i Japan företrätt Volvo.

Jorma Halonen är också vice ordförande i Nissan Diesels styrelse och den som tillsammans med Nissan Diesels vd Iwao Nakamura presenterade budet på en presskonferens i Tokyo på tisdagsmorgonen svensk tid.

- Nissan Motors avregistreras från börsen men kommer att fortsätta att vara ett japanskt bolag, med japansk ledning och japanska affärstraditioner och fortsätta att sälja sina produkter under namnen Nissan Diesel och UD, sade Iwao Nakamura.

Han sade också att Nissan Diesel ställt upp ett antal punkter för hur ett japanskt företag fungerar och behåller sin identitet och att Volvo inte haft några svårigheter att acceptera dem.

Volvo köpte från början 13 procent av aktierna av Nissan Motors, tidigare moderbolag för Nissan Diesel. I september utnyttjade man en option att köpa de återstående sex procenten från Nissan Motors och gick sedan vidare genom att köpa stora poster av preferensaktier från japanska finansinstitut.

Aktierna hade emitterats i en lyckad räddningsaktion för bolaget för några år sedan och en ursprunglig tanke vara att företaget efter hand skulle köpa tillbaka dem. När Volvo köpte dem hade de ingen eller låg rösträtt, men efterhand konverteras de till vanliga aktier så att Volvo efter 2008 har 42 procent och 2014 47,5 av rösterna.

- Det innebär att det inte var möjligt för någon konkurrent att gå in och tävla med det bud vi har lagt i dag, påpekade Jorma Halonen på presskonferensen.

Budtiden är till slutet av mars. Priset på aktien, 540 yen, innebär en premie på 32 procent jämfört med börsen de senaste tre månaderna. En analytiker påpekade att Nissan Diesel själv bjudit 800 yen för aktierna för en tid sedan.

- Aktier värderas olika över tid. Vi har anlitat utomstående värderare och menar att 540 yen är ett gott bud, sade Iwao Nakamura.

En orsak till att Volvo redan nu lägger sitt bud är att man inför nästa omgång av skärpta emissionskrav som kommer i USA 2010 och Japan 2009/10 och i Europa något senare. De efterföljande skärpningarna förväntas sedan komma ganska tätt med kanske tre år emellan.

- Både vi och Volvo har valt, SCR, selektiv katalytisk rening, som huvudteknologi, så vi är på samma spår där, sade Iwao Nakamura.

Volvo är i dag världens näst största tillverkare av tunga lastbilar och världens största tillverkare av tunga dieslar för lastbilar genom att man även tillverkar motorer för båtar och entreprenadmaskiner. I ett samarbete med Nissan Diesel ökat det försprånget. Volvo har också kommit längre än sina stora konkurrenter med att reducera antalet motorfamiljer och därmed även utvecklingskostnaderna.

- Men det handlar inte bara om utsläpp. Det handlar också om nya och mer miljövänliga sätt att driva lastbilar och där har vår hybridutveckling en hel del att vinna på samarbete med Nissan Diesel som också har innovativa hybridlösningar, sade Leif Johansson.

Jorma Halonen målar upp ett perspektiv där Nissan Diesel blir ett eget märke inom Volvo på samma sätt som Renault och Mack tidigare blivit. Båda märkena har behållit fransk respektive amerikansk ledning, men utnyttjar gemensamma basmotorer, komponenter och gemensam arkitektur i sina lastbilar.

Med Nissan Diesel ökar Volvokoncernen också kraftigt sin produktion av medeltunga lastbilar, ett område där koncernen är svag jämfört med till exempel huvudkonkurrenten Daimler Chrysler. Volvo kommer här att utnyttja märkena Nissan Diesel och Renault i första hand.

- Jag ser för mig att vi också kommer att investera i försäljningsnätet. Vi säljer 90 procent av våra lastbilar via helägda återförsäljare och vi har ett leasing- och finansieringssystem. Båda är mycket lönsamma. Vi har verktygen och kan använda dem effektivare om vi har resurser att investera i dem, sade Nakamura.

I fortsättningen av den här affären, men inte helt kopplad till den, ligger Volvos och Renaults ambitioner att dela upp den kinessiska lastbilstillverkaren Dong Feng i lastbils- och personbilsdel där Volvo går in i lastbils- och bussdelen och Renault i personbilsdelen. Ingången är att Renault, via Nissan Motors är hälftenägare i Dong Feng i dag och behöver en lastbilspartner för att kunna renodla Dong Feng. Den naturliga partnern är då Volvo, där Renault har 20 procent av aktierna och som man sålt både sina franska, japanska och amerikanska lastbilsverksamheter till.