Vad händer i världen 2008?  




Yrsas Blogg
* The Police Stat
e
* Artiklar på engelska
* Klimathotet
* Tsunami

* 9/11
* Bilderbergare
* Frimurare och illuminater
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Mordet på Olof Palme
* Medicin och hälsa

* MindControl
* Chemtrail
* HAARP & Echelon

* EU
* Böcker

* Video







20 .1.2008


Källa: Världen Idag, publicerad 4.1.2008
Skriven av U lf Nilsson



Det vet naturligtvis ingen människa. Alla år för med sig nya faror, nya möjligheter – och hektolitervis oväntade händelser!
Den viktigaste väntade händelsen är USA:s presidentval den
4 november. Att förutse vem som vinner är än så länge totalt omöjligt, men faktum går att slå fast:
Republikanen George W. Bush som inte står på omval (därför att grundlagen förbjuder det ) är våldsamt impopulär. Om han fått ställa upp skulle han med stor sannolikhet ha förlorat. Nu tar alla experter för givet att hans impopularitet smittat av sig på alla andra republikaner och att någon av de demokratiska kandidaterna därför vinner. Bäst placerad av dessa kandidater är enligt alla riksomfattande opinionsmätningar Hillary Clinton – åtminstone fram till idag då vi vet utgången av partimötena i Iowa.

Det vi också vet är att huvudanledningen till att Bush är så impopulär är kriget i Irak. Även om det gått bättre – en aning bättre – under det senaste året är folk, ”fed up”, dödströtta på rapporter om kaos och självmordsbombare. Många händelser på vägen mot november kommer att förstärka kritiken och med stor sannolikhet kommer USA – oavsett vem som vinner – att slå till reträtt. Men det är minst lika viktigt att veta att det inte blir en snabb, panikartad reträtt (som från Saigon 1975) utan en utdragen process med trupper kvar i landet. Oljan i länderna runt Persiska Viken är helt enkelt för betydelsefull för att USA ska kunna lämna det explosiva området vind för våg. Alltså: en långsam reträtt och fortsatt amerikansk närvaro vid Persiska Viken.

Det senare beror också på händelser i tre länder som dominerat rubrikerna under 2007 (och långt tidigare). De tre är: Pakistan, Iran och Israel – tillsammans med al Fatah, Hamas, Hizbollah och det sorgligt instabila Libanon.

Farligast, i hård konkurrens,
är situationen i Pakistan. Kan Musharraf hålla sig kvar vid makten? Kommer det gå att genomföra valen den 18 februari  i någorlunda god ordning – eller måste vi räkna med valfusk (säkert) och oroligheter (lika säkert). Allt hänger på om krigsmakten orkar med att upprätthålla åtminstone en hyfsad ordning – och att de många och starka terroristgrupper som opererar i landet, främst i de otillgängliga bergen på gränsen mot Afghanistan, inte får tag på kärnvapen.

Ingen fråga är idag lika akut som Pakistans kanske 70 kärnladdningar. Hamnar de i orätta händer står inte bara Pakistan utan hela världen inför en hemsk katastrof. Just därför är det inte otänkbart att USA – under världens häftiga protester – anser sig nödsakat att sända in specialtrupper för att ”säkra” laddningarna. Ingen annan kan. Men vill och vågar de krigströtta amerikanerna? Alla kandidater utom demokraten Barack Obama har svarat undvikande. Obama sa i ett annat sammanhang att USA bör satsa på att slå ut al-Qaida ledaren Usama bin Ladin som troligen befinner sig i landet – även om Pakistan inte ger sitt tillstånd. Kärnvapnen är på många sätt farligare än bin Ladin men svaret på frågan – intervention eller ej? – får vi vänta på.

Detsamma gäller frågan om Irans kärnvapen. Ligger de tio år in i framtiden eller bara två? Är det tänkbart att ”förhandla bort” dem (något som man möjligen lyckats med i fallet Nordkorea) eller fortsätter förhandlingarna utan resultat? Hur länge vågar Israel, som Irans president Ahmadinajad vill förinta, avvakta utvecklingen? Hur länge kan raketbeskjutningen från Gaza fortsätta? Kommer Libanon att kollapsa och vad betyder det?

Många frågor, inga säkra svar. Det kan se likadant ut när vi når 2009 och mycket beror, som alltid, på den ekonomiska utvecklingen. De senaste månaderna har finansmarknaderna drabbats av turbulens. Fortsätter den? Går vi mot recession och större arbetslöshet? För miljoner människor världen runt är det på många sätt den viktigaste frågan. Kan Kina fortsätta att producera billigt? Håller Indiens expansion och vågar USA:s och Europas konsumenter att öppna sina plånböcker?
Osäkerheten är stor och kommentatorer världen runt är långt ifrån säkra på att 2008 blir ett riktigt Gott Nytt År!