EU vill skrota Systembolaget  



* 9/11
* Frimurare och illuminater
* Bilderbergare
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Medicin och hälsa

* MindControl

*
Chemtrail
*HAARP & Echelon

* EU






"Europeiska gemenskapernas kommission anser följaktligen att Konungariket Sverige inte har uppfyllt sina skyldigheter enligt artiklarna 28 och 30 i EG-fördraget", heter det i kommissionens brev.

Veckofrågan
Ska Systembolaget försvinna?
Ja
Nej
Ingen åsikt

Visa Statistik
Create a FREE Alxnet Web Poll

EU-kommissionen har slagit ner på den svenska alkohollagstiftningen.
Tvånget att gå via Systembolaget för svenskar som vill köpa vin och sprit utomlands hindrar den fria handeln inom EU och strider därmed mot EU:s regler, menar kommissionen.
Kritiken från kommissionen framförs i ett brev som landade på regeringens bord för en tid sedan. Regeringen har nu knappt två månader på sig att besvara kommissionens brev.
I slutänden kan kommissionen dra Sverige inför EU:s domstol för att tvinga fram en ändring av den svenska alkohollagstiftningen.
I dag är det alltså inte möjligt att privat köpa vin och sprit från något företag utomlands och låta en transportör ta hem varorna till Sverige. Sådan import måste i stället göras genom Systembolaget:
"Det senare alternativet förefaller emellertid att vara både omständligt och kostsamt för kunden, i synnerhet med tanke på de vinstmarginaler som av Systembolaget läggs på kundens beställning", skriver kommissionen i sitt brev.
Men från Systembolagets sida har man inte förståelse för kommissionens synpunkter:

- Det är en oberättigad kritik. Det här är en tjänst som vi tillhandahåller. Kommissionen tycker att det är en för dyr tjänst men vi anser att det är rimligt att ta betalt för de extra kostnader som uppstår i samband med tjänsten, säger Anitra Steen som är vd för Systembolaget.

Sverige har redan fått ändra alkohollagstiftningen
Det svenska monopolet för Systembolaget har hittills klarat sig igenom kritik från kommissionen och prövningar i EU:s domstol. På flera punkter har Sverige dock fått ändra sin alkohollagstiftning efter kritik från kommissionen.
Det gäller till exempel tillståndsgivningen och avgifterna för partihandel med alkohol och möjligheterna att skicka vin och sprit som gåva.
Nu anser kommissionen att det inte är hållbart att motivera hindren mot privat införsel med att människor måste skyddas mot alkoholens skadeverkningar.


TT