Bilar sänder kördata trådlöst till försäkringsbolag
- Irland först ut med nytt system -

 



* 9/11
* Frimurare och illuminater
* Bilderbergare
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Medicin och hälsa

* MindControl

*
Chemtrail
*HAARP & Echelon

* EU






16.12.2003

Om ett halvår kommer ett system med en ny "svart låda" för bilar att tas i drift på Irland. I händelse av en kollision sänds omedelbart - via mobiltelefonnätet - kördata från de sista 10-20 sekundernas körning till försäkringsbolag, polis och alarmcentral. EU ser positivt på systemet, som kan komma att rullas ut över hela Europa som ett led i EU:s program för att minska antalet trafikolyckor.

Syftet är dock inte bara att ökad trafiksäkerheten. Enligt Irlands transportminister, Séamus Brennan, vill man med den nya lösningen också bekämpa brottslighet, effektivisera försäkringsbolagens verksamhet och därmed möjliggöra sänkta försäkringspremier. I förlängningen hägrar också möjligheter för biltillverkarna att åstadkomma säkrare konstruktioner genom ökad kunskap om kollisioner.

Bilden visar en "svart låda" från ett konkurrerande företag, Independent Witness (som dock inte är involverat i den irländska satsningen)

Regeringen står bakom
Den irländska regeringen ställer sig helhjärtat bakom systemet, och av officiella uttalanden att döma är tanken att hela landets bilflotta med tiden ska utrustas med den svarta lådan. Det är dock oklart om och i så fall när den blir obligatorisk.

Lådan är liten, ungefär som två kortlekar, och installeras på lämplig plats under motorhuven. Den behöver strömförsörjning från bilen, men är i övrigt inte inkopplad på bilens tekniska system. Lådan innehåller utrustning för satellitnavigering (vilket gör att även farten är känd) och sensorer som känner av kraften i smällen vid en eventuell kollision (acceleration och inbromsning). Den kommer att betinga ett pris motsvarande drygt 2.000 kr.

Bakom den nya uppfinningen står två företag i samarbete - IBM och ett mindre amerikanskt företag specialiserat på kraschdata vid namn Safety Intelligence Systems (SIS). Dessa två företag kommer via sitt gemensamt ägda dotterbolag Global Safety Data att bygga upp en internationell infrastruktur för att samla in, lagra och analysera kraschdata från bilar. I Europa kommer lagringen att ske i en central databas kallad "European Safety Data Vault".



Bilden visar en "svart låda" från ett konkurrerande företag, Independent Witness
(som dock inte är involverat i den irländska satsningen)



Rullas ut över Europa?
De två företagens målsättning är att systemet ska rullas ut över hela Europa. EU har satt som mål att fram till 2010 minska antalet dödsoffer på europeiska vägar från 40.000 om året till 20.000, och automatisk uppringning från fordon ("e-call") utgör en central komponent i det arbetet. Det är därför naturligt att man inom EU ser med stort intresse på det system som irländarna nu bygger upp.

Exakt vilka parter som får ta del av krasch-informationen kommer att variera från land till land, beroende på lagstiftningen. Enligt chefen för SIS, Dr. Ricardo Martinez, är tumregeln att den kompletta krasch-informationen (med personuppgifter) bara ska skickas till alarmcentraler och försäkringsbolag, medan anonymiserade data även ska erbjudas andra, såsom biltillverkare, transportföretag och vägmyndigheter. Det är genom att sälja informationen i European Safety Data Vault som IBM och SIS ska tjäna sina pengar - själva de svarta lådorna kommer att säljas till självkostnadspris, uppger företagen.

Det råder inget tvivel om att en teknologi som denna verkligen kan bidra till att minska antalet olyckor, effektivisera försäkringsbolagens arbete och motverka bedrägerier. Det är den positiva sidan. Samtidigt muras dock ytterligare en sten i bygget av ett snokarsamhälle, där individerna inte har kontroll över information om sig själva.

Vem äger informationen?

En intressant fråga är vem som egentligen äger krasch-informationen. Det är bilisten som kör och kolliderar, och hon kör med en bil som hon i normalfallet äger. Bör hon då inte ha makten över om, och i så fall till vem, som hennes bil sänder information om hennes körning? Informationen kan ju ha avgörande betydelse både straffrättsligt och i ersättningsfrågan.

Om information bara hade sänts till alarmcentralen hade det irländska systemet varit mindre kontroversiellt. Genom att föra in privata, vinstdrivande intressen som försäkringsbolag i sammanhanget överskrids dock en viktig gräns. Det är intressant att notera med vilken emfas transportminister Brennan argumenterar för att inkludera försäkringsbolagen i den automatiska hanteringen av kraschdata. Han säger:

"Jag vill påminna försäkringsbolagen om att de inte kan stå utanför teknologier som denna. Försäkringsbolag bör undersöka dessa innovationer, helhjärtat ta dem till sig och sedan skicka besparingarna vidare till konsumenterna".

En annan intressant fråga är hur mycket vår personliga integritet är värd, i pengar räknat. Vid en enkät i USA fann analysföretaget Gartner Group att 57% av bilförarna gärna skulle installera en "svart låda" i bilen om det innebar sänkta försäkringskostnader. Är det kanske så att så snart vi kan göra en privatekonomisk vinst på några hundralappar offrar vi gladeligen vår personliga integritet? Å andra sidan var det bara 15% som inte kände någon oro över att myndigheterna i så fall skulle få möjlighet att lokalisera deras bil (de flesta kände alltså oro).

Fartövervakning nästa steg?
Man måste konstatera att de irländska svarta lådorna skapar en infrastruktur som gör det mycket enkelt att i ett senare skede införa automatisk, datoriserad polisövervakning av landets bilister. Exempelvis skulle lådorna kunna användas för ständig satellitbaserad hastighetsövervakning, med automatisk utsändning av böter vid hastighetsöverträdelse (så kallad "automated law enforcement"). Traditionella fartkontroller vid vägkanterna skulle bli överflödiga och hopplöst föråldrade. I ett slag skulle myndigheterna kunna spara stora summor pengar - och samtidigt förmodligen åstadkomma en radikal förbättring av laglydnaden på vägarna.

Men då så! Den som har rent mjöl i påsen har väl inget att frukta?

Pär Ström