Försäkringsbedrägeri
Bakom katastrofen med Scandinavian Star
 



* 9/11
* Frimurare och illuminater
* Bilderbergare
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Medicin och hälsa

* MindControl

*
Chemtrail
*HAARP & Echelon

* EU





Nya uppgifter pekar mot att dödsbranden på Scandinavian Star, där 159 personer dog, kan ha startats av anställda.

Motivet för branden skulle vara försäkringsbedrägeri.

Nu hävdar även den svenska insatsledaren vid branden att besättningsmän förhindrade släckningsarbetet.

Den pensionerade brandmästaren Ingvar Brynfors, Kungsbacka, träder nu fram med uppseendeväckande uppgifter. Han var insatsledare för den första svenska brandstyrkan ombord och hävdar att besättningsmän ombord förhindrade släckningsarbetet.

Att hans berättelse kommer fram först nu förklarar han med att det känts meningslöst att kontakta den norska polisen då de redan tidigare pekat ut en omkommen man som ansvarig för branden.

Även uppgifter från ett svenskt sjöbefäl som seglat för Sea Escape, bolaget bakom Scandinavian Star, stärker teorin om att ett försäkringsbedrägeri kan ligga bakom katastrofen.

Svensken pekar även ut ett befäl som kan ha anlagt branden. Det gjorde svensken redan för ett år sedan inför stödgruppen till de anhöriga men först nu har det kommit ut i danska och norska medier.

- Vår grundinställning är att inte bedriva polisefterforskning. Vi har för polisen berättat vad det svenska vittnet sagt och trodde att norska och danska myndigheter skulle ta itu med detta, förklarar Ole Westberg, ordförande i stödgruppen, det faktum att det först nu blir känt.

Claes Tornberg, brandutredare i Göteborg, och Agne Knutsson, polis i Uddevalla, båda engagerade i brandutredningen, var med och träffade det svenska vittnet för ett år sedan. Bägge bedömer honom som trovärdig.

- Han var vederhäftig när han lade fram sin synpunkter, men att belägga det som sant är en annan sak. Men dansk polis har börjat utreda dessa uppgifter, säger Claes Tornberg till TT.

- Det viktigaste är nu att få tag i den utpekade och höra vad han har att säga. Han har aldrig hörts tidigare.

Den utpekade mannen lär befinna sig i USA.

Försäkringsbedrägeri misstänks
Bakgrund TT

Natten till den 7 mars 1990 stacks Scandinavian Star i brand i havet utanför Lysekil på sin väg från Oslo till Fredrikshamn. Av 482 personer ombord omkom 159. Bland dem tre svenskar, de flesta var från Norge och Danmark.

Två företrädare för det Köpenhamnsbaserade rederiet, ägaren Henrik Johansen och rederidirektören Ole B Hansen samt befälhavaren Hugo Larsson dömdes till sex års fängelse för de säkerhetsbrister ombord som avslöjades ombord under rättegångarna.

Den norsk-danska stödgruppen är inte alls nöjd med den utredning kring dödsbranden som danska och norska polismyndigheter gjort

Det är fastlagt att branden, eller bränderna, anlades men ingen har fällts för mordbrand. En 37-årig dansk lastbilschaufför, tidigare dömd för mordbrand och som själv omkom ombord, har pekats ut men några bevis mot honom finns inte.

Trots att tolv år gått sedan katastrofen kräver stödgruppen envist en ny förundersökning. Även den tidigare polisutredaren i Norge - Öyvind Torkildsen, numera pensionerad - vill ha en ny utredning om ägar- och försäkringsförhållanden kring färjan vid tiden för branden.

Stödgruppen säger sig ha bevis och dokument som visar att bolaget bakom Scandinavian Star, Sea Escape, fick ut stora försäkringspengar.

- Dessa förhållanden blev aldrig utredda. Branden utlöste en utbetalning på närmare 100 miljoner kronor till bland annat Sea Escape, säger Harald Stabell, stödgruppens advokat till TT.

De tre som dömdes var bara bulvaner för en annan ägarkrets i Sea Escape, hävdar stödgruppen.

Att den svenska insatsledaren Ingvar Brynfors uppgifter om att besättningen förhindrat räddningsarbetet kommer först nu förklarar han med att han tyckte det var meningslöst att kontakta norska polisen efter det att norrmännen vägrat lyssna på svensk polis när man härifrån hävdade att den utpekade 37-årige dansken inte kunde ligga bakom branden. Men han tog dock, enligt norska Aftenposten, kontakt med stödgruppen i Norge som förra året förmedlade hans uppgifter vidare till polisen.