Kriget går före religionsfriheten  



* 9/11
* Frimurare och illuminater
* Bilderbergare
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Medicin och hälsa

* MindControl

*
Chemtrail
*HAARP & Echelon

* EU







5.3.2003

En allierad med olja i Mellanöstern är viktigare än religionsfrihet.
USA vägrar än en gång att placera Saudiarabien på sin svarta lista över länder som bryter mot religionsfriheten.

Utrikesminister Colin Powell tänker inte ta med Saudiarabien på den lista över ”särskilt bekymmersamma länder” som han utser en gång om året. Det bekräftar anonyma tjänstemän för amerikanska medier. Källor i Vita huset uppger för Newsweek att en offentlig bestraffning av Saudiarabien kan vara kontraproduktiv för USA:s intressen i regionen.
Saudiarabien klarar sig alltså trots att utrikesdepartementet i en egen rapport bedömer att religionsfrihet över huvud taget inte existerar i Saudiarabien; och detta trots att Kommissionen för internationell religionsfrihet, USCIRF – en oberoende panel som utses av kongressen för att ge råd åt regeringen i religionsfrihetsfrågor – i oktober förra året rekommenderade att Saudiarabien bör föras upp på listan.
Samma rekommendation har de gjort varje år sedan 1998, utan resultat.


– USA borde vara konsekventa när det gäller mänskliga rättigheter. När det finns länder som grovt bryter mot de mänskliga rättigheterna, så bör USA protestera på ett ärligt sätt, även om det gäller allierade. Det är något som vi i Kommissionen känner väldigt starkt för, säger Leyla Sadat, juridikprofessor och medlem av USCIRF till Nya Dagen.
Etiketten ”särskilt bekymmersamma” är annars inte nödvändigtvis politiskt svårhanterlig för president George W Bush.

Den tvingar regeringen att vidta åtgärder, men det behöver inte innebära sanktioner utan kan lika gärna röra sig om diplomatiska påtryckningar. Sedan kongressen antog International Religious Freedom Act 1998, är religionsfriheten ett av USA:s utrikespolitiska huvudmål.


Relationerna mellan USA och Saudiarabien har varit mycket ansträngda sedan terrorattackerna den 11 september; 15 av de 19 attentatsmännen var saudier.


Och USA har plötsligt insett att huset Saud, som hittills garanterat ett pålitligt oljeinflöde, kanske inte sitter så säkert vid makten. Landet är också en viktig strategisk allierad vid ett eventuellt krig mot Irak, inte minst behöver man deras flygbaser.


Leyla Sadat menar ändå att chanserna att få upp Saudiarabien på listan över ”särskilt bekymmersamma länder” inte behöver ha försämrats på grund av den 11 september och ett eventuellt Irakkrig.
– Utrikesdepartementet har utsatts för en hel del press när det gäller Saudiarabien och bristen på mänskliga rättigheter där. Det borde inte ligga i USA:s intresse att ha allierade som inte respekterar de mänskliga rättigheterna. Men uppenbarligen håller inte utrikesministern med.