Bildt och Lundin:
Olja och diktatur
 




* 9/11
* Frimurare och illuminater
* Bilderbergare
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Medicin och hälsa

* MindControl

*
Chemtrail
* HAARP & Echelon

* EU






17.1.2007

Skrivet av Stefan Lundqvist
Källa: www.socialisterna.org



När oljebolaget Lundin Oil börjar plocka fram folk med titeln ”etikansvarig” och styrelseledamoten Carl Bildt tappar all internationell statsmannafernissa och återigen
beter sig som en arrogant MUF:are, då har anklagelserna träffat rätt.


Sedan två veckor tillbaka har det svenskägda oljebolaget Lundin Oil kritiserats skarpt för att de i jakten efter olja i södra Sudan bidragit till att diktaturregimen bränt byar och fördrivit tiotusentals människor.

Anklagelserna från människorättsorganisationerna Christian Aid och Human Rights Watch berättar att regeringsmilitär kom och tvingade folk från området en månad efter att Lundin Oil första gången hittat olja i Thar Jaht 1999.

I mars 2000 gjorde Lundin Oil ett uppehåll i borrningarna p g a logistik och säkerhetsskäl. Tio månader senare hade bolaget byggt en åtta mil lång allvädersväg mellan sin bas i Rubkona och borrplatsen i Thar Jath. Christian Aid rapporterar att regimen under uppehållet åter brände byar och fördrev de människor som bodde i området längs vägen.

Amnesty International, FN:s observatör i området samt en brittisk TV-dokumentär har kommit till samma slutsats som Christian Aid. FN:s World Food Programme anger att totalt 36 000 människor drivits bort från sina hem på grund av oljeutvinningen. Rapporterna bygger främst på vittnesmål från tusentals flyktingar, då södra delen av Sudan är stängt för hjälporganisationer.

Vinstintresse och diktatur

Lundin Oils affärsidé är att exploatera oljefyndigheter i områden som är för instabila och riskfyllda för de stora oljebolagen.

I Sudan rasar ett inbördeskrig sedan 18 år tillbaka. Den muslimska regimen i norr strider mot den kristna SLPA-gerillan. SLPA vill upprätta en egen stat i södra Sudan, där det inte bara finns olja utan även andra värdefulla råvaror. Människorättsorganisationerna har rapporterat hur regimen använder sig av svälten som vapen, då de bränner sädesfält och förbjuder hjälpsändningar till södra Sudan.

Under de 18 åren har två miljoner människor dött i inbördeskriget, de flesta av svält. Omkring 4,5 miljoner människor bedöms ha drivits på flykten. Oljebolagen köper sina koncessioner av diktaturen, som i sin tur använder pengarna till att finansiera och fortsätta kriget. Regimens dåvarande talesman Hassan al Turabi sa i en intervju (Akbar al Yom 990430): ”Vi bygger för närvarande många vapenfabriker”, ”Regeringen ska använda oljepengar för att finansiera dessa fabriker.” General Mohammed Yassin sa ”Vi tjänar 1 miljon dollar om dagen på oljan, lika mycket som vi använder till kriget”, enligt Christian Aid.

Oljeutvinningen ger inte bara pengar utan också en infrastruktur, vägar m m, som underlättar regimens framryckningar mot gerillan. Oljebolagen å sin sida får beskydd av regeringssoldater.

Ynkligt försvar

Lundin Oil och Carl Bildt (bolagets ”dörröppnare” till världens olika regimer á 200 000 kr/år) har försökt försvara sig mot anklagelserna. Till en början nonchalerade man och besvarade knappt kritiken.

När pressen ökade från media om en kommentar från den till Makedonien FN-utsände Carl Bildt kom översittarstilen fram. På självklara frågor om hans roll som FN-medarbetare i att lösa konflikten på Balkan går att förena med styrelsemedlemskapet i Lundin Oil, ett bolag som betalar och samarbetar med en krigförande av FN brännmärkt diktatur gav Bildt ”Goddag yxskaft”-svar.

Goddag yxskaft

Det skjuts i Tetevo, vet du om det? Vet du om vad Makedonien är?, och

Nej nu kommer du med frågor som bara gamla vänstertyper brukar komma med, invände han.

Därefter tog överklassarrogansen över. Han förklarade att även i Sverige får människor och byar flytta på sig vid vägbyggen. Dessutom visste han ju att berätta att södra Sudan är ett stort sumpområde.

Senaste veckan har Lundin Oil samlat sig till ett försvar som är ett eko från de gamla kolonialmakterna. Bolaget har nu på plats undersökt förhållandena och inte fått något av kritiken bekräftad:

Inga fördrivningar har skett. Befolkningen är positiv till oljebolagen som kan ge dem jobb och de har stor användning av vägen Lundin Oil har byggt.

Denna försvarsinlaga sändes också i SVT: Agenda i söndags i form av ett Lundin Oil-betalt reportage gjort av frilansjournalisten Bengt Nilsson. Denne gjorde reportaget under 2-3 dagar tillsammans med VD:n Ian Lundin. Dessutom var de eskorterade av regeringsmilis, vilket gör att Amnesty International inte sätter någon större tilltro till uppgifterna i reportaget utan står fast vid sin kritik.

Vill tysta ned

Lundin Oil vill så fort som möjligt få kritiken nedtystad. De hittade på nytt olja i området så sent som i denna månad, de har vägen klar och nu vill de ta det svarta guldet.
Därför välkomnar företagets grundare Adolf Lundin att Anna Lindh nu ska tillsätta en utredning om omständigheterna kring oljeutvinningen i Sudan. Naturligtvis med hopp om att det ska lägga en våt filt över debatten i media. Om Bildt sa han på förra veckans presskonferens:

– Bildt är särskilt intresserad av arbetet i Sudan. Han har hjälpt oss med etikkoden och är i konstant förbindelse med Tina, flickan här (Christine Batrouch, den så kallade etikansvarige i företaget).