Norge vill stoppa fartyg
som smugglar atomvapen

 



* 9/11
* Frimurare och illuminater
* Bilderbergare
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Medicin och hälsa

* MindControl

*
Chemtrail
*HAARP & Echelon

* EU






01.11.2003

För att hindra spridningen av massförstörelsevapen vill Norge vara med och öka kontrollen av internationell sjöfart och annan transportverksamhet. Särskilt ska Nord Korea hindras från att utveckla atomvapen

Skrivet av Tor Arne Andreassen, Aftenposten

Norge vill samarbeta med ett sextiotal andra länder för att bättre kontrollera av den internationella transporten på haven, i luften och på land. Det såkallade Proliferation Security Initiative (PSI) blev lanserat av George W. Bush i Krakow i Polen den 31 maj i år. Elva länder ingår i detta nu: USA, Storbritannien, Australien, Frankrike, Tyskland, Itlien, Japan, Nederländerna, Portugal, Spanien och Polen, men kretsen ska utvidgas med 50 andra länder, däribland Norge.

Bakgrunden för initiativet från supermakten är en önskan om hjälp med att hindra transport av massförsörelsevapen, raketer och andra leveranssystem eller material som kan användas vid framställning av massförstörelsevapen. Med initiativet tar man sikte på en förbättrad kontroll av fartyg, flyg och fordon.

- I egenskap av en av världens största sjöfartsnationer är det naturligt att vi är med i detta arbete. Vi har därför anhållit hos de nuvarande PSI-länderna om att få bli anslutet i detta initiativ, sade utrikesminister Jan Perersen i sitt tal i Oslo den 13 oktober.

I december kan en norsk delegation komma att delta på ett expertmöte i USA för att diskutera hurudant initiativ man ska använda sig av i världen, och för att berätta om vad Norge kan bidra med.

Mot Nord Korea
De 11 länder som tills nu har deltagit i PSI har redan varit eniga om principerna, som bland annat går ut på att misstänkt transport till land som tänkas kan utveckla massförstörelsevapen ska stoppas. Enligt Aftenpostens upplysning från UD om detta, finns det inte någon lista över vilket land man ska vara speciellt uppmärksam på. Länder som befunnit sig i sökarljuset för att de har varit misstänkta för att inneha atomvapenprogram, är Iran och Nord Korea.

Reaktionerna från Nord Korea har inte låtit vänta på sig. De beskriver initiativet som en "sjörövarblockad" och jämför detta med "terrorism på haven och ett grovt brott på internationella lagar".

Farliga farvatten
Från UD poängteras det av Aftenposten att Norge aktar på att hålla sig innanför internationella lagar. Problet är att lagarna som reglerar inspektioner av fartyg på internationella vatten kan tolkas på så olika sätt. Utgångspunkten är att inspektioner på internationella vatten, inte kan finna stöd utan tillåtelse från kaptenen eller fartygets flaggstat. Det finns emellertid ett undantag eftersom det är frågan om allvarliga överhängande faror för angrepp med massförstörelsevapen.

USAs viceutrikesminister John Bolton gjorde i sommar klart att landet avser inspektioner på internationella vatten, och dessa kan försvaras med en generell rätt till självförsvar ifall det finns misstankar om att ett fartyg fraktar material som kan användas till massförstörelsevapen.

Alla länder har inte varit lika kategoriska som USA, och det förekommer diskussioner bland PSI-länderna om tillåtelse att borda ett fartyg på internationellt farvatten.