Ökat intresse för Norge  



* 9/11
* Frimurare och illuminater
* Bilderbergare
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Medicin och hälsa

* MindControl

*
Chemtrail
*HAARP & Echelon

* EU






26.1.2004

Hur många arbetssökande kommer från nytt EU-land i öst när gränserna öppnas den 1 maj? Forskare påstår att invandringen kan öka femdubbelt till Norden.

- Det finns ett ökat intresse för information om arbete i Norge vid ambassaderna i mottagarländerna. Speciellt i Estland har det varit en stor ökning. I Tallinn har vi omkring 15-20 förfrågningar varje dag, upplyser presstaleskvinnan Cathrine Andersen på UD. Hon vill inte värdera om intresset tyder på att många östeuropéer efter den 1 maj vill försöka få ett jobb i Norge.

Både EU-kommissionen, Nordiska Rådet, Arbets- och administrationsdepartementet samt oavhängiga forskare har värderat verkningarna av utvidgningen på arbetsinvandring till Norden. Anslagen är osäkra och spricker kraftigt.

Mest konkret är en rapport från Nordiska Ministerrådet som påstår att utvidgningen kommer att förorsaka att det om 30 år kommer att finnas fyra till fem gånger så många människor från de nya EU-länderna i Norden. Invandringen kommer att vara störst under de första åren, och sedan jämna ut sig, säger forskarna.

Det kommer i så fall att betyda att det om 30 år bor runt 50.000 personer med inbandrarbakgrund från de nya EU-länderna i Norge, de allra flesta kommer från Polen och Baltikum.

Norge lite pop
Olika rapporter har berättat att 1-5 % av befolkningen i öst funderar på att flytta till ett annat EU-land inom loppet av de första 15-30 åren efter utvidgningen. Ifall 5 % faktiskt gör allvar av sina planer, kommer 3,5 miljoner människor att flytta på sig.

Men tvärt emot vad någon kanske tror, är Norge ett populärt flyttmål. Förfrågnings-undersökningar visar att bara 3 % har Skandinavien som första val av land. De flesta föredrar språkliga och geografiska grunder i Tyskland och Österrike. Men den höga lönenivån och det goda välfärdssystemet gör Norden attraktivt, men högre levnadskostander, geografiska avstånd och språkliga avvikelser trycker ner intresset.

(NTB)