Karolinska Institutet köper organ från avrättade kineser  




* 9/11
* Frimurare och illuminater
* Bilderbergare
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Medicin och hälsa

* MindControl

*
Chemtrail
* HAARP & Echelon

* EU






18.10.2006

Karolinska institutet, KI, samarbetar med kinesiska universitet som säljer och transplanterar organ från avrättade fångar, skriver Dagens Medicin. Jan Carlstedt Duke på KI säger att det inte är säkert att KI bryter samarbetet med universiteten, även om uppgifterna stämmer.


Karolinska Institutet har ett intensivt samarbete med flera universitet i Kina. Två av skolorna är Fudan University i Shanghai och Peking University.
Enligt Dagens Medicin tjänar de kinesiska universiteten pengar på att sälja och transplantera organ från avrättade fångar i Kina.

Genom företaget Beijing International Medical Support Network Centre säljs och marknadsförs organtransplantationer från fem sjukhus i Beijing - bland annat från Beijing University Hospital som ägs och drivs av Peking University.

Kommer från fångar
På företagets hemsida ställs frågan om var organen kommer ifrån, och svaret är att de kommer från fångar som avrättats i Kina. Företaget tjänar årligen motsvarande 375 miljoner svenska kronor på operationerna.

Även Zhongshan Hospital i Shanghai markandsför på sin hemsida transplantationer riktade till utländska patienter.

Förnekar
Dekanus Jan Carlstedt Duke är ansvarig för KI:s internationella samarbete. Enligt honom berör samarbetet med de kinsesiska universiteten inte på något sätt transplantationer av organ.

- Vi har haft kontakt med våra kontaktpersoner inom ledningen för respektive universitet. De har förnekat all inblandning i detta. Nu när vi har fått fler detaljer från artikeln i Dagens Medicin följer vi upp detta och tar reda på den exakta relationen mellan sjukhusen och berörda universitet.
Enligt uppgifterna i artikeln drivs sjukhusen av universiteten?

- Jag är inte helt säker på att så är fallet.
Om uppgifterna att univeristeten är inblandade i handlen stämmer, hur ser ni på det?

- Vi tar avstånd från att man säljer organ överhuvudtaget och i synnerhet från avrättade. Vi är väldigt noga med att vårt samarbete med internationella samarbetspartner sker på villkor som är helt acceptabla enligt våra etiska riktlinjer och principer.

"Viktigt att påverka"
Men oavsett om universiteten är inblandade är det inte säkert att KI kommer att bryta samarbetet med de kinesiska universiteten, säger Carlstedt Duke.

- Det är inte alls säkert att det blir så. Internationellt har man tagit ställning för att det är viktigt att föra samtal och påverka. Och detta ska ha lett till förändringar inom Kina
Är det lämpligt att KI har ett samarbete med sådana här universitet?

- Vi måste veta omständigheterna. Det här är ingen enkel fråga. Det finns så mycket positivt som är viktigt att ha med i internationella samarbeten. Det viktigaste är att vi ser till att all KI:s verksamhet sker inom ramen för de internationellt accepterade normerna, både det som vi själva bedriver och det vi gör i samarbete med andra.

Hur era samarbetspartner agerar skilt från er då, kan ni ha synpunkter på det?
- Självklart kommer vi inte att acceptera en öppen nonchalans eller ett agerande som går emot alla principer. Men jag vet att det finns etiska nämnder vid dessa universitet och jag kan inte bara accepetera rakt av att den akademiska verksamheten skulle skilja sig inom just transplantation från allt annat, säger Jan Carlstedt Duke.