Ska homopar få adoptera barn?  





* 9/11
* Frimurare och illuminater
* Bilderbergare
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Medicin och hälsa

* MindControl

*
Chemtrail
*HAARP & Echelon

* EU







Homosexuella par som ingått parterskapskap får rätt att prövas för adoption efter riksdagsomröstning 5.6.2002
Kristdemokraterna blev debattens stora förlorare efter röstsiffrorna 38–198.

Tycker du att homosexuella ska kunna prövas för att få adoptera?

Ja, för alla adoptioner
Ja, men endast partners barn
Ja, men inte internationella adoptioner
Nej, i inga fall
Vet ej


View Results

Kristdemokraternas krav på totalt avslag avvisades med 198 röster mot 38 och 71 nedlagda. Sedan avslogs även moderaternas reservation som innebar nej till alla sådana adoptioner utom så kallade närståendeadoptioner.
Det var i huvudsak företrädare för socialdemokraterna, vänsterpartiet, centern, folkpartiet och miljöpartiet som röstade för att även homosexuella par ska kunna prövas för att adoptera barn.
Inom alla partier utom kd och mp fanns dock en del ledamöter som röstade mot sitt partis officiella linje och gillade eller avvisade främst internationella adoptioner.

Lång och häftig debatt
Riksdagsbeslutet fattades efter en sex timmar lång och häftig debatt tidigare under gårdagen.
Det innebär att homosexuella par som lever i partnerskap får rätt att prövas för att adoptera barn. Det gäller både svenska barn och barn som tas om hand från andra länder, så kallade internationella adoptioner.
Lagändringen träder i kraft när regeringen så beslutar. Att ingen tidpunkt anges nu beror på att 1967 års europeiska konvention om adoption måste sägas upp, eftersom den bara gäller gifta adoptionsföräldrar. Det tar sex månader innan Sveriges uppsägning av konventionen träder i kraft. Det är alltså mycket ovisst när det första homosexuella paret kan prövas för att eventuellt få klartecken att verkligen adoptera ett barn
.

Följa upp konsekvenser
Enligt riksdagsbeslutet är det ''inte så stor risk'' att ursprungsländer stoppar all adoption till svenskar på grund av att möjlighet nu öppnas även för homosexuella. Men regeringen ska ge myndigheter i uppdrag att följa upp konsekvenserna av de nya reglerna. En första rapport ska lämnas ett år efter det att beslutet trätt i kraft.
Då en ansökan om adoption behandlas ska stor hänsyn tas till att förhållandet är stabilt och seriöst och de blivande föräldrarna mogna och ansvarskännande. Barnet ska också ges möjlighet till naturligt umgänge med både män och kvinnor. Goda förebilder av båda könen ska finnas i barnets närhet.
Parterna ska också kunna hantera omgivningens attityder och möta barnets tankar om familj och det motsatta könet.
Beslutet innebär även att en homosexuell partner kan få adoptera den andra partnerns barn.
Homosexuella par får vidare rätt till tillfällig föräldrapenning från 1 augusti 2002.

Remissinstanser kritiska
Många av remissinstanserna var kritiska förslagen i den statliga utredningen, Barn i homosexuella familjer, som ligger till grund för förslaget.
Statliga myndigheten Nämnden för internationella adoptioner (NIA) ansåg att det fanns ''en tydlig tendens att tona ned den psykiska sårbarheten som adopterade kan uppvisa till följd av sin särskilda bakgrund''.


Den ideella organisationen Adoptionscentrum vände sig emot att flera av förslagen upphävde internationella konventioner som bygger på barnens bästa.

Den omröstning som enbart handlade om internationella adoptioner slutade 183 ja mot 115 nej. Tio avstod. Ett antal röstade mot partilinjen:

Av socialdemokraterna röstade 109 ja, fyra nej, sex avstod och tolv var frånvarande (nej röstade: Torgny Danielsson, psykolog, Åmotfors, Susanne Eberstein, kammarrättsråd, Sundsvall, Margareta Israelsson, lågstadielärare, Västerås och Bengt-Ola Ryttar, byggnadsarbetare, Gagnef).

Av moderaterna röstade 63 nej, sex ja, en avstod och elva var frånvarande (ja röstade: Gunnar Axén, PR-konsult, Norrköping, Per Bill, med dr, Uppsala, Margareta Cederfelt, sjuksköterska, Hägersten, Anna Kinberg, civilekonom, Stockholm, Lars Lindblad, byggnadsingenjör, Lund och Birgitta Wistrand, VD, Uppsala).

Av centerpartisterna röstade tolv ja och två nej, två avstod och två var frånvarande (nej röstade: Birgitta Carlsson, lantbrukare, Skövde och Rigmor Stenmark, Uppsala)

Av folkpartisterna röstade åtta ja och sex nej, en avstod och en var frånvarande (nej röstade: Elver Jonsson, postiljon, Alingsås, Lennart Kollmats, personalkonsult, Kungsbacka, Ana Maria Narti, författare, Stockholm, Harald Nordlund, Uppsala, Runar Patriksson, rektor, Töcksfors, Kenth Skårvik, distriktschef, Mölndal).

Av vänsterpartisterna röstade 33 ja, en nej, ingen avstod och nio var frånvarande (nej röstade: Yvonne Oscarsson, lärare, Ljusdal).
Samtliga kd röstade nej och samtliga miljöpartister röstade ja – helt enligt partilinjen.