Härligt – men också farligt  




* 9/11
* Frimurare och illuminater
* Bilderbergare
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Medicin och hälsa

* MindControl

*
Chemtrail
* HAARP & Echelon

* EU






24.11.2006

Christer Olsson, Leg. psykolog, Ljungskile.

Föräldrar håll ordentlig koll på era barn vid datorn

Internet är som livet självt. Det kan vara farligt.
 Bland barn i åldrarna 9–12 år är 28 procent dagligen ute på nätet, knappt 20 procent är aldrig uppkopplade.
   Det finns minst 140 olika ungdomssajter, varav Lunarstorm, den största, besöks av 1 200 000   
Så här håller du koll

Medierådets tio tips till föräldrar:

1. Följ med ditt barn ut på internet.

2. Tala med ditt barn om internet.

3. Uppmuntra till en bra samtalston även på internet.

4. Uppmana ditt barn att vara återhållsamt med personlig information.

5. Låt inte ditt barn ensamt träffa okända som det fått kontakt med på internet.

6. Hjälp ditt barn att förstå att informationen på internet inte alltid är sann eller objektiv.

7. Var inte för kritisk mot ditt barns nyfikenhet.

8. Rapportera information och händelser som du bedömer vara olagliga.

9. Tekniska lösningar kan vara ett stöd att hantera internet. Det finns alltså sätt att kontrollera och begränsa barns surfande.

10. Kom överens om hur internet skall användas.

... och ett från
Christer Olsson:

Placera datorn i ett öppet rum. Där man har överblick och kan prata om det som sker.

besökare varje vecka och det skickas 5 000 000 textmeddelanden –varje dag – på Lunarstorm. Lunarstorms ansvariga arbetar mycket med säkerheten på sin sida. Men det är en klen tröst när man vet att det visas avrättningar, sadism, lik och råa övergrepp på andra sajter.
  
Internet är Sveriges största fritidsgård, men det saknas ofta vuxenpersonal.
  
Ett nytt otrevligt fenomen som finns idag kallas ”happy slapping”. Det går ut på att ett ungdomsgäng misshandlar någon eller några samtidigt som de dokumenterar det hela med kamera och sedan publicerar händelsen på internet.
  
Filmer där fem–tio ungdomar misshandlar uteliggare finns på nätet.
 
Den mest nedladdade filmen under en period på en populär ungdomssajt visade en afrikansk kvinna som stenades till döds.
  
I september i år lades en film ut på internet som visade ett arrangerat slagsmål mellan en 15-åring och en 16-åring i Örebro. Några timmar efter slagsmålet mördade 15-åringens syster 16-åringen.
  
På de porrsidor som ungdomar besöker är sex mellan man och kvinna numera sällsynt. Där exponeras i ställer djursex, misshandel, bland mycket annat.
  
It-analytikern Mats Andersson bedömer att det kan finnas upp till 4000 pedofiler som ständigt jagar efter barn på ungdomssajter, så kallad ”grooming”. Flickor från tio år och uppåt blir kontaktade. De här männen är fruktansvärt proffsiga och bygger långsamt upp en vänskapsrelation med barnen.
  
Sveriges värste sexualförbrytare, den så kallade Alexandramannen, raggade sina offer på nätet och lurade 58 flickor in i prostitution. Den yngsta var 12 år. I mannens dator fanns 15000 bilder på hel- eller halvnakna flickor. Alexandramannen greps sedan en 15-årig flicka polisanmält honom. Han dömdes till ett flerårigt fängelsestraff.
  
I Storbritanien kan man sedan 2003 dömas till böter eller fängelse för grooming. Men i Sverige är det ännu inte straffbart att sexchatta med barn.
  
Den 7 november lanserade Bris i samarbete med NetClean, MSN och Telia en ny sajt, ”Squill”, som skall hjälpa till att göra chattande säkrare för våra barn. Det skall vara enkelt för barn och tonåringar att rapportera om dom tycker att någon beter sig konstigt på nätet. Barn skall kunna varna varandra. Brisrepresentanter tror att Alexandramannen hade kunnat avslöjas tidigare om denhär sajten hade funnits då.
  
Intervjuer med barn har visat att skolan är en mycket lämplig plats för att diskutera hur man kan surfa på ett säkert sätt. Alla barn vistas i skolan och därför borde det vara skolpersonals uppgift att ge information också om internets baksidor.
  
Därför måste det ingå i lärarutbildningen hur man beter sig säkert på internet.
  
Utbildning om tekniska filter, spärrar och IT-policys i all ära, men det hejdar inte ungdomar från aktiviteter utanför skolan. Vi måste också sätta filter i huvudet på barnen och jobba med värdegrundsfrågorna.
  
Som alltid så är det vi föräldrar som har huvudansvaret för våra barn. Kom ihåg att även när ditt barn vet mer om tekniken än du själv, så är det fortfarande du som förälder som har längst erfarenhet av det vanliga livets normer och faror.