"Gazprom-ledningen inte säkerhetspolitik"  




* 9/11
* Frimurare och illuminater
* Bilderbergare
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Medicin och hälsa

* MindControl

*
Chemtrail
* HAARP & Echelon

* EU






13.11.2006


Källa: Affärsvärlden

Utrikesminister Carl Bildt anser att Gazproms planerade gasledning i Östersjön inte ska göras till en "säkerhetspolitisk fråga". Det framgick under en presskonferens i Helsingfors idag. Det är första gången Bildt uttalar sig om det rysk-tyska projektet där han indirekt är delägare.


Samtidigt kritiseras ledningen från amerikanskt håll med argumentet att Europa håller på att bli för beroende av rysk gas. Enligt Finska Notisbyrån, FNB, anser Finlands och Sveriges utrikesministrar att det planerade rysk-tyska gasröret under Östersjön inte göras till en säkerhetspolitisk fråga. Miljardprojektet är först och främst miljörelaterat, hävdade de på en gemensam presskonferens i Helsingfors på måndagen. Det är första gången som Carl Bildt uttalar sig i frågan.

Det är främst en miljöfråga som ska prövas enligt de lagar och konventioner vi har. Det finns en oro för den känsliga marina miljön, sa Carl Bildt, enligt FNB.

Bildt hävdade också att han inte anser sig vara jävig i frågan. Som Affärsvärlden.se tidigare rapporterat har Carl Bildt nyligen sålt sina aktier i investmentbolaget Vostok Nafta vars tillgångar i huvudsak består av aktier i Gazprom. Och det är Gazprom, vars huvudägare är ryska staten, som till 51 finansierar projektet. Men även de två tyska bolagen Eon och BASF är delägare, och den tyska regeringen har gett krediter.

Däremot äger Carl Bildt fortfarande köpoptioner i Vostok Nafta till ett värde av omkring 5 miljoner kronor. Han kan sälja sitt optionsinnehav tidigast första veckan i december. Enligt FNB gör dock Carl Bildt den bedömningen att det inte kommer att ske något konkret i gasprojektet som kan aktualisera jävfrågan före det.

Men redan den 24 november kommer ett toppmöte mellan Ryssland och EU att hållas då gasledningen sannolikt kommer att diskuteras.

Och även om det finns förhoppningar om att gasledningen inte kommer att göras till en säkerhetspolitisk fråga, är det precis vad som händer. Enligt Financial Times Deutschland kritiserar nu USA den planerade rysk-tyska ledningen med argumentet att Europa skulle bli ännu mer beroende av rysk gas. Enligt tidningen planeras gasledningen i Östersjön samtidigt som relationen mellan USA och Ryssland har svalnat betänkligt.

- Projektet reser frågan vad diversifiering betyder när det kommer till gasförsörjning, säger Matthew Bryza, vice biträdande utrikesminister med ansvar för östra och södra Europa, till Financial Times Deutschland.

Redan idag kommer 80 procent av Österrikes gasförsörjning från Ryssland. När det gäller Tyskland är motsvarande siffra 40 procent.

Om du bor i Tyskland kommer du inte att vilja genomgå det som förra vintern hände i Ukraina, påpekar Matthew Bryza.

Förra vintern stoppade Ryssland sina gasleveranser till Ukraina under en period.