Arabiska regimer kan falla,
tror experter i Egypten
 





* 9/11
* Frimurare och illuminater
* Bilderbergare
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Medicin och hälsa

* MindControl

*
Chemtrail
* HAARP & Echelon

* EU






23.3.2003

Sviktande arabiska regimer kan uppleva folkuppror och anarki under ett Irak-krig. Islamister kan helt enkelt ta över, hävdar forskare.

- Det kokar! Så beskriver vicechefen för det erkända Al-Ahram, centret för politiska och strateigiska studier, Mohamed El-Sayed Said, stämningen i den arabiska världen så som den ser ut att bli vid ett krig mot Irak.

För många araber är det inte bara Irak som angrips, det är regionen, kulturen och religionen.

- Folk är väldigt oroliga, och många menar att vi angrips för att vi är araber och muslimer. Vi ser att flera distanserar sig från det internationella samfundet och att stödet för politisk islam ökar. Om det blir ett krig, tror jag islamister enkelt kan överta regimer i regionen, säger Said.

Med poltisk islam och islamister menar han det som ofta kallas "muslimska fundamentalister".

Said påpekar speciellt att länder som Saudi-Arabien och Syrien befinner sig högt på listan men han nämner också Egypten. Här tror han likväl att omvälvningen blir mindre. Said menar inte stora omvälvningar som sker snabbt, men säger att det är möjligt att regimer kommer att falla inom loppet av den period som USA har den militära makten över Irak efter ett krig, en period som han tror sträcker sig över flera år.

Viktigt
Stämningen på gatorna i Kairo och i andra arabiska städer är i första hand riktad mot USA, och det folk här menar är början på en ny kolonilistisk tidsålder. Så här långt har raseriet mot den egna regimen inte ännu kommit, bland annat på grund av stränga säkerhetsåtgärder.

Men situationen kan skynda på när ett krig bryter ut, menar också Walid Kazzaiha vid det amerikanska univeristetet i Kairo. Trovärdigheten till arabiska regimer sjunker då det egna folket ser dem som inkompetenta då de inte klarar av att lösa problemena inom den egna regionen och det öppnar för ett krig, säger Kazziha.

Han menar att det är mycket möjligt att missnöjet kan gå över i missnöje mot den egna regimen.

- Det kan leda till ostabilitet och kanske anarki i stater med nära förbindelser till USA, såsom Egypten och Saudi-Arabien, men också i andra länder såsom Syrien, Jemen och möjligen också i flera Gulf-stater, hävdar Kazziha.

Mer terror
USA sammankopplar sina planer på att gå ut i krig mot Irak till kriget mot terrorn som påbörjades efter angreppet mot World trade Center och Pentagon den 11 september 2001. Paradoxalt nog menar forskare i den arabiska världen att ett angrepp mot Saddam Husseins regim kommer att ha motsatt effekt.

- USA vill inte bekämpa terrorn då de går ut i krig mot Irak. Det kommer att skapa fler terrorister, menar Emad Eldin Shahin. Också han arbetar vid institutet för statsvetenskap vid det amerikanska univeristetet i Kairo.

Shahin hävdar att folk i allt mindre grad skiljer på moderata och extrema muslimer. När också moderata religösa grupper hamnar på terrorlistan, bidrar detta till att radikalisera dem alla. Gamal Soltan vid Al-Ahram center för politiska och strategiska studier håller med.

- Många ser detta som ett krig mot islam. Därför kommer USA att snabbt skapa det de hävdar att de bekämpar. Det blir mer terror, icke mindre, säger han.

I likhet med flera inom den arabiska världen poängterar han president George W Bushs framtoning, som en förklaring till att både araber och fler européer har problem med att samarbeta med honom.

- Bush argumenterar inte. Han framstår som den typiske stereotypen på en imperialistisk ledare som omger sig med klichéer och uppträder arrogant. Det är detta som de radikala muslimska grupperna i regionen länge har sagt om USA, och nu ger Bush dem rätt, hävdar Soltan.

Aftenposten
John Hultgren