Är Bildt mutad?
 




Yrsas Blogg
* Artiklar på engelska
* Tsunami

* 9/11
* Bilderbergare
* Frimurare och illuminater
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Mordet på Olof Palme
* Medicin och hälsa

* MindControl
* Chemtrail
*HAARP & Echelon

* EU
* Böcker

* Video






4.2.2007

Expressen 5.1.2007


Särskilt borgerliga röster gillar att utmåla Sverige som en inskränkt ankdamm där bagateller blåses upp till skandaler medan verkliga skandaler går omärkta förbi.
Men nu sitter borgerligheten vid makten och beter sig på ett sätt som inte skulle tolereras i de flesta utvecklade demokratier.

Det handlar om Carl Bildts problematiska bagage. Han har en ministerportfölj plus en obehaglig aktieportfölj. Där finns bland annat Lundin Petroleum-aktier, och julklappen från Vostok Nafta liknar mest en muta.

Bildt hade optioner på 15000 aktier i Vostok Nafta, med huvuddelen av sina investeringar i ryska Gazprom, som han köpte och snabbt sålde strax före jul. Vinsten blev 4,8 miljoner kronor.

Den 23 december avslöjade Expressen att Bildt egentligen inte borde ha haft de där pengarna. När Bildt lämnade Vostok Naftas styrelse för att bli utrikesminister försvann formellt hans optionsrätt, nämligen. Men i efterhand beslutade styrelsen att han skulle få behålla optionerna trots allt.
Miljonklippet framstår sålunda som en ren gåva från ett kontroversiellt företag, som har stora intressen i projekteringen av en gasledning genom Östersjön, till en utrikesminister för en Östersjöstat.

Bildts påståenden att det skulle vara "juridiskt omöjligt" att avstå optionerna är i alla led struntprat.

Expressen kontaktade utländska politiska reportrar och frågade vad som hade hänt med en minister av Bildts kaliber i deras länder. Svaret var unisont: han hade blivit politiskt omöjlig.
"Motsvarande situation är i det närmaste otänkbar i Tyskland. Det hade betraktats som omoraliskt och kritiken hade blivit mycket hård", säger till exempel Jasper von Altenbockum på tyska Frankfurter Allgemaine.

Men i Sverige går Bildt alltså an, trots att affärerna med Vostok Nafta inte är de enda som solkar honom.

Bildts engagemang i Lundin Petroleum är djupt problematiska. Han lämnade visserligen styrelsen när han blev utrikesminister, men har aktier kvar i detta bolag som har kritiserats hårt av Human Rights Watch och Amnesty International.

Lundin äger oljefält i Sudan, ett land där folkmord sedan flera år pågår i Darfurprovinsen. Bakom många av övergreppen mot civilbefolkningen ligger regeringsstyrkor som kan köpa hur mycket vapen som helst för oljepengarna från Lundin och liknande bolag.
FN vill skicka fredsstyrkor till landet, men president Omar al-Bashir säger nej.

Seriösa analytiker är överens om att oljan smörjer våldets hjul i Sudan, och att de folkförflyttningar som tvingades fram för att bereda plats för oljeborrtornen var en avskyvärd operation.
Men Carl Bildt hävdar envist att oljan är en förutsättning för den fredliga utvecklingen i Sudan - ett citat som Lundin Petroleum har prytt sin hemsida med.

Carl Bildt är ett sänke för regeringen och för Fredrik Reinfeldt personligen. Reinfeldts bortviftande av Bildts jävsproblem är naiva, för att uttrycka sig milt, och ansvaret för utrikespolitiken ligger ytterst på hans axlar.

Den 3 oktober 2005 skrev Gunilla Carlsson (nu biståndsminister) och Cecilia Malmström (nu EU-minister) en debattartikel på Expressens Fjärde sida, där de skarpt kritiserade s-regeringens och världens passivitet inför folkmordet i Darfur.

Numera är de inte så talträngda. Men om någon av dem satt vid rodret i Arvfurstens palats skulle svensk utrikespolitik ha en betydligt säkrare moralisk kompass än när börsklippare Bildt bestämmer.

Men det är ju inte för sent att ändra på den saken.