LO-pengar styr valrörelsen  



* 9/11
* Frimurare och illuminater
* Bilderbergare
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Medicin och hälsa

* MindControl

*
Chemtrail
*HAARP & Echelon

* EU





Publicerad: GP, 2002-04-01

Ledare:

Trots att kollektivanslutningen har upphört strömmar LO-miljonerna in i den socialdemokratiska valkassan, konstaterar GP i sin huvudledare. Rösträtt stavas delvis fortfarande i pengar. Vi står inte inför en valrörelse på jämlika ekonomiska villkor.

När partistödet infördes i svensk politik 1966 var det för att utjämna de ekonomiska villkoren mellan riksdagspartierna och minska beroendet av externa bidragsgivare. Men partistödet har bara i begränsad utsträckning fått denna effekt. Även i årets valrörelse går partierna ut med högst olika ekonomiska förutsättningar.

Överlägset mest pengar har socialdemokraterna. Där kvarstår också i hög grad det ekonomiska beroendet till LO och dess fackförbund. Socialdemo-kraterna har visserligen med åren tvingats att formellt överge kollektiv-anslutningen av LO-med-lemmar till partiet. Det innebär dock inte att de ekonomiska bindningarna upphört.

LO betalar tre kronor per medlem till socialdemo-kraterna i bidrag och rekommenderar sina förbund att dessa i sin tur levererar sex kronor per medlem till regerings-partiet. Enligt socialdemo-kraternas partiorgan Aktuellt i Politiken väntar således i år 3,5 miljoner kronor i bidrag från Kommunal och 1,8 miljoner kronor från Metall, för att nämna några enskilda exempel. Men till detta kommer också regionala bidrag.

Medlemmarna i Elektriker-förbundet tvingas, oavsett partipolitisk uppfattning, till exempel att vara med och finansiera ett valan-slag till socialdemokra-terna i Göteborg på 72 000 kronor i år. Från Kommunal Väst inströmmar 950 000 kronor i anslag.

Ett annat exempel är när ett arbetsplatsombud i Kommunal i dagens GP uttalar sig om vad hon anser vara sin viktigaste arbetsuppgift under året. Det handlar inte om att stimulera till mer av fackligt arbete eller påverka förhållandena på den egna arbetsplatsen. Nej, det handlar om att övertala medlemmarna om att rösta, underförstått socialdemokratiskt. Dubbelmoralen hos socialdemokraterna upp-muntrar i sin tur till dubbelmoral hos andra.

Redan för 20-talet år sedan tackade modera-terna, som sista borgerliga parti, nej till stödpengar från näringslivet. Men via det helägda kampanj-bolaget Arvid Lindman drar moderaterna, enligt en artikel i Dagens Industri för någon vecka sedan, in tiotals miljoner kronor från näringslivet.
Formellt sker det snyggare än i socialdemokraternas fall - direkta bidrag avvisas utan pengarna kommer in via annonsförsäljning.
Faktum kvarstår dock. Partistödets viktigaste funktion under de gångna 35 åren har varit att ge de mindre partierna någon form av anständig minimi-service inför valrörelserna.

För de två stora partierna kvarstår dock i hög grad de externa ekonomiska bindningar som en gång motiverade införandet av partistöd. En gång stavades rösträtt till pengar i Sverige. Det gör den delvis fortfarande. Det är ingen valrörelse på jämlika ekonomiska villkor vi nu står inför.