Mediechefer mörkar om pensionsvillkoren

Källa: Journalisten, 26.2.2002



Guldkantade pensionsavtal finns även i mediebranschen. Bonniers VD Bengt Braun har i sitt avtal uppsägnings- och pensionsvillkor som, enligt Journalistens beräkningar, kan värderas till mer än 100 miljoner kronor. Men långt ifrån alla vill avslöja sina avtal. Vissa vägrar, bland dem SVTs nye programdirektör.

Under en veckas tid har Journalisten bearbetat samtliga stora svenska medieföretag för att få fram avtalsuppgifter och att få ledningen att kommentera dem. En del svarade omgående, men många har valt att bemöta frågorna med tystnad, eller med hänvisning till årsredovisningen. Däribland Sveriges dominerande mediekoncern, Bonnier AB.

– Vi är mer öppna än vi behöver vara. Och det är tillräckligt, säger Lennart Wiklund som är koncerndirektör för personal och information inom Bonnier.

Bengt Braun har, trots en lång rad påstötningar från såväl oss som Journalistens chefredaktör, valt att inte kommentera sitt avtal. Varför då?

– Bengt vet att ni har sökt honom. Han har fått era nummer. Det är upp till honom att välja om han vill kommentera eller inte, säger Lennart Wiklund.

Vad tycker du om avtalen inom Bonnier?

– Jag tycker det är rimliga nivåer.

Även Bengt Brauns avtal?

– Jag vet inte hur Bengts avtal ser ut eller hur mycket han tjänar. Jag vet heller inte vilka pensionsavtal övriga i ledningen har.

Enligt Bonniers årsredovisning för 2000 har Bengt Braun rätt gå i pension vid 55 års ålder. Pensionsnivån uppgår till 60 procent av lön och bonus mellan 55 och 60 år, 70 procent mellan 60 och 75 år och därefter 50 procent. Till pensionsavtalet är kopplat ett efterlevandeskydd. Han har dessutom rätt till två årslöner i avgångsvederlag efter en uppsägningstid på 12 månader och kan själv utlösa fallskärmen ”vid uppenbara meningsmotsättningar mellan honom och styrelsen”.

Brauns lön runt sex miljoner per år

Bengt Braun är född 1946. År 2000 hade han en taxerad förvärvsinkomst på drygt 6,5 miljoner kronor. I summan ingår arvode för något styrelseuppdrag utanför Bonniersfären, men merparten av inkomsten kommer från uppdraget som VD. Journalisten uppskattar att Bengt Braun tjänar sex miljoner kronor per år som koncernchef i Bonnier AB.

– Fem miljoner är nog mer korrekt, skriver Lennart Wiklund i ett mejl till Journalistens chefredaktör Martin Jönsson, men ändrar sig dagen därpå:

– Fem och en halv miljon kronor är förmodligen en mer korrekt siffra.

Oavsett vilket har Bengt Braun förmodligen det mest generösa avtalet i Mediesverige och ett av de mer generösa i Sverige överhuvudtaget:

* 12 månaders uppsägningstid (med lön) plus avgångsvederlag på två årslöner innebär en fallskärm på 18 miljoner kronor enligt Journalistens beräkning.

* Går han i pension vid 57 år och lever tills han blir 80 får han cirka 90 miljoner kronor i pension. Blir han 85 år växer pensionen till cirka 104 miljoner kronor.

* Till summorna ska adderas ett efterlevandeskydd av okänt värde.

Även om summan nuvärdesberäknas, så att man tar hänsyn till vad miljonerna är värda 20 år fram i tiden, är beloppet exceptionellt högt för mediebranschen.

Lindblom Hulthén: Brauns villkor orimliga

Svenska Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén kommenterar uppgifterna så här:

– Bengt Brauns villkor är både orimliga och orättfärdiga. Nyligen sade Bonnier upp folk på bland annat GT, Kvällsposten och Expressen utan att ge mer än vanlig uppsägningstid trots att det handlar om trotjänare som varit på tidningen mer än 30 år.

Kan detta påverka relationen mellan Journalistförbundet och Tidningsutgivarna?

– Tacka fasen för det. Det kommer att öka trycket från våra medlemmar. Samtidigt som vi får höra att tidningsföretagen kommer att gå under om inte förbundet släpper på upphovsrätten och annat, betalas det ut sådana här orimliga summor till direktörerna.

Flera Bonnierchefer har generösa avtal

Bengt Braun är dessutom inte den ende inom Bonnier med generöst avtal. Enligt årsredovisningen för 2000 har flera andra tunga befattningshavare rätt att gå i pension i förtid, någon redan vid 55.

Pensionernas nivåer varierar. I de flesta fall tycks det handla om mellan 65 och 75 procent av lönen. Ofta betalas pensionerna ut tills att förmånstagarna fyllt 75. I något fall är pensionen livslång. Avgångsvederlagen varierar mellan 8 och 36 månader.

Men vilka personerna är som har dessa avtal vill Bonnierledningen emellertid hålla hemligt.

– Vi är i grunden ett familjeföretag och tycker att vi redan har tillräcklig öppenhet. Vill något enskilt företag inom Bonnier lämna ut mer detaljerade uppgifter så är det upp till deras styrelse att bestämma, säger Lennart Wiklund.

Det tycks främst vara äldre direktörer och chefredaktörer i Bonniersfären som omfattas av de riktigt guldkantade pensionsvillkoren. Expressens nye VD Bengt Ottosson har till exempel betydligt sämre pensionsavtal än vad hans företrädare Staffan Lundeborg hade.

Enligt Expressens årsredovisning hade Lundeborg rätt att gå i pension vid 60 års ålder med en pension (mellan 60 och 75 år) på mellan 65 och 70 procent av lönen.

– Så vitt jag vet görs inga sådana avtal längre inom Bonniers, säger Bengt Ottosson.

GPs Hjörne kan få 46 miljoner i pension

En genomgång av Sveriges ledande mediechefer visar att många har mycket goda villkor, även om ingen kommer i närheten av Bengt Brauns.

Några exempel:

* Pensionsavtalet för Göteborgs-Postens chefredaktör Peter Hjörne är, räknat på dagens lön och under förutsättning att han lever till 80 års ålder, värt cirka 46 miljoner kronor.

* Får TV4s VD Jan Scherman sparken utvecklas en fallskärm på nära 6 miljoner kronor. Stannar han på sin post till 2010 väntar en pension på nästan 19 miljoner kronor räknat på dagens lön (förutsatt att han blir 75 år eller äldre).

* Svenska Dagbladets VD Gunnar Strömblad har en fallskärm på cirka 4 miljoner kronor och ett pensionsavtal som, om han blir 75 år, är värt cirka 20 miljoner kronor.

* Dagens Nyheters chefredaktör Hans Bergström har en fallskärm på cirka 2,6 miljoner kronor om bolaget ”skiljer chefredaktören från hans befattning”. Hans pension är, räknat på dagens lön och under förutsättning att han är i tjänst tills att han blir 60 år och lever tills att han blir 75 år, värd cirka 14 miljoner kronor.

SVTs Leif Jakobsson vill inte berätta om sina villkor

Trots de senaste veckornas intensiva medierapportering kring näringslivets guldkantade pensionsavtal och växande krav på öppenhet och transparens är många mediechefer dock ovilliga att berätta om sina villkor.

Ett exempel är Sveriges Televisions programredaktör Leif Jakobsson.

– Leif Jakobsson anser att hans lön är en fråga mellan honom och företaget, säger Ursula Haegerström vid SVTs informationsavdelning.

Andra exempel är Helsingborgs Dagblad, TV3 och Kanal 5.

När Journalisten bad Sydsvenskans VD Bo Wigernäs berätta om villkoren för tidningens VD och chefredaktörer svarade han:

– De vilkor som enligt lag ska redovisas finns att läsa i Sydsvenskans årsredovisning. I övrigt har jag inget att tilllägga.

Tomas Axén är chef för Bonniers dagstidningsdivision och kan sägas vara Bo Wigernäs chef. Han menar att det är självklart att tidningarna ska lämna ut sådana här uppgifter.

– Jag tycker att uppgifterna ska vara offentliga och kan inte förstå varför de inte ska publiceras. Jag hoppas att alla våra tidningar har gjort det.

Inte Sydsvenskan.

– Det var inte bra.

Några timmar efter att Journalisten talat med Tomas Axén ringer han tillbaka och säger att han talat med Sydsvenskans styrelseordförande Håkan Sehlsedt.

– Ni ska få era uppgifter.

Även SR svängde och lämnade ut uppgifter

En liknande rockad gjorde Sveriges Radio.

– Vi lämnar, likt de flesta andra företag, inte ut uppgifter om löner eller pensionsavtal, sade informationschefen Mikael Nilsson i början av veckan.

Några dagar senare mejlade han Journalisten, med svar på våra frågor.

– Eftersom vi förstått att många företag under rådande debatt har valt att frångå normal praxis vill SR i detta läge också vara öppna.

VLTs VD Lennart Foss anser att det är rimligt att såväl VLTs anställda som människor utanför företaget vet vad han har för villkor.

– Man kan förvänta sig att vi själva gör vad vi kräver att andra ska göra.

Liknande uppfattning har TV4s VD Jan Scherman.

– Jag tycker att det är självklart att vi som är chefer inom medier, börsbolag och andra företag, offentliga såväl som privata, ska stå upp och redogöra för våra villkor.

Bör man rent av ställa extra stora krav på medieföretag?

– Jag tycker att det är särskilt olyckligt om mediaföretag inte berättar. Men man ska kunna ställa samma krav på alla företag.

Agneta Lindblom Hulthén, Journalistförbundet:

– Vi jobbar i en bransch som kräver öppenhet av alla andra. Det innebär att branschen i sig måste vara öppen. Alla fackliga representanter i tidningsstyrelserna bör till exempel begära fram uppgifter om de pensionsavtal som finns och kräva att avtalen i fortsättning ska behandlas i styrelserna. Då har de åtminstone en chans att protestera.

MIKAEL BERGLING

FREDRIK NEJMAN

Mediechefernas avtal

De här frågorna har Journalisten ställt till medieföretagen:

1). Vilken ersättning (lön etc) utgår till er VD respektive chefredaktör(er) eller motsvarande?

2). Vilka/vilket pensionsavtal har ni med er VD respektive chefredaktör(er) eller motsvarande?

3). Vad innehåller avtalen (alltså vilka pensionsregler)?

4). Vilket/vilka avtal om avgångsvederlag har ni med er VD respektive chefredaktör(er) eller motsvarande?

5). Vad innehåller avtalen?

6). Vilka uppsägningsregler gäller för er VD respektive chefredaktör(er) eller motsvarande?

SR

VD Lisa Söderberg

Programdirektör Kerstin Brunnberg

Programdirektör Tom Lundgren

– Lisa Söderberg har 122 000 kr i månaden och programdirektörerna Kerstin Brunnberg och Tom Lundgren 77 000 kr i månaden, säger Sveriges Radios informationschef Mikael Nilsson.

– VD har traditionell ITP-försäkring med “tiotaggarslösning”. Dessutom har VD möjlighet till viss tidigareläggning av pensionen relaterat till hur länge hon suttit som direktör, dock ej före 60 års ålder. Programdirektörerna har inga särskilda pensionsavtal. Får VD sparken får hon två årslöner. Programdirektörerna har inga avtal om detta. VD och programdirektörer har sex månaders uppsägningstid.

Sveriges Television

VD Christina Jutterström

Programdirektör Leif Jakobsson

Christina Jutterströms månadslön är 160 000 kronor. Leif Jakobsson anser att hans lön är en fråga mellan honom och företaget, säger Ursula Haegerström vid SVT:s informationsavdelning.

– VD och programdirektören har ett tjänstepensionsavtal som är 20 procent av den pensionsgrundande lönen. De har inga särskilda regler om annan pensionsålder eller något liknande. De har inga avtal om avgångsvederlag. Leif Jakobsson är tillsvidareanställd och har rätt att söka ett annat arbete inom företaget om han av någon anledning inte skulle fortsätta som programdirektör. SVT kan kräva att han stannar i sex månader om han säger upp sig.

Christina Jutterström erhåller cirka 70 000 kronor i månaden som pension från sin tid inom Bonnier (DN och Expressen).

TV4

VD Jan Scherman

– Jag har ersättning på 2,3 miljoner kronor per år (lön och andra förmåner). Därtill finns det i mitt avtal en resultatrelaterad bonus på max 240 000 kronor per år. Bonus faller ut först efter att TV4s vinst – efter avdrag för alla extra ordinarie intäkter – blir mer än 100 miljoner kronor. Jag har också rätt till ett avgångsvederlag på två årslöner, förutom en uppsägningstid på sex månader. Avgångsvederlaget utgår endast vid uppsägning från arbetsgivarens sida. Från 60 års ålder – förutsatt att jag är kvar som vd fram till dess – fram till 75 år har jag rätt till 55 procent av min lön i pension. Jag kan bara ta ut pensionen som månadsersättning.

Programdirektör Eva Swartz

– Vår programdirektör Eva Swartz är på semester. Vi måste diskutera med henne först, säger TV4s presschef Eva Frankell.

Kanal 5

VD Manfred Aronsson

Programchef Johan Westman

– Privata löner är inte offentliga handlingar och är dessutom högst personliga. Därför kan jag tyvärr inte hjälpa dig med dina frågor, säger Kanal 5s presschef Jennifer McShane.

Av Kanal 5s årsredovisning för 2000 framgår det inte hur mycket VD och programchef hade i ersättning, ej heller deras pensionsavtal. Enligt årsredovisningen hade VD utöver en uppsägningstid på 12 månader rätt till avgångsvederlag motsvarande sex månadslöner.

TV3

VD Göran Af Klercker

Programchef Staffan Erfors

– Vi lämnar inte ut sådan information, säger TV3s presschef Marianne Djudic.

Av TV3s årsredovisning för 2000 framgår det inte hur mycket VD och programdirektör hade i ersättning, inte heller deras avtal kring pensioner och avgångar.

Dagens Nyheter

VD Fredrik Åkerman

Chefredaktör Hans Bergström

– DNs chefredaktör Hans Bergström tjänar 130 000 kronor i månaden plus tjänstebil. VD Fredrik Åkerman tjänar 105 000 kronor i månaden plus tjänstebil, säger Tomas Axén som är vice vd i Bonnier AB och styrelseordförande i Dagens Nyheter.

– Fredrik Åkerman har samma pensionsvillkor som de flesta andra anställda, det vill säga pensionering vid 65. Hans Bergström omfattas av ett gammalt pensionsavtal som innebär att han har rätt att gå i pension vid 60. Mellan 60 och 65 år har han 65 procent av lönen i pension, mellan 65 och 70 år 55 procent och mellan 70 och 75 år 60 procent.

– Ingen av dem har rätt till avgångsvederlag i annat än uppsägningstid. I Fredrik Åkermans fall handlar det om sex månader om han själv säger upp sig och 18 månader om företaget säger upp honom. För Hans Bergströms del handlar det nio månader vid egen uppsägning och 18 månader om han blir uppsagd.

Göteborgs-Posten

VD Tomas Brunegård

Chefredaktör Jonathan Falck

Chefredaktör Peter Hjörne

– VD Tomas Brunegård har en lön på 2 018 000 kr plus bilförmån. Han får pension från 60 år., med premiebaserad pensionsavsättning på 30 procent av den pensionsgrundande lönen fram till pensionsåldern. Uppsägningsreglerna är 24 månader från bolagets sida och 6 månader från Tomas Brunegårds sida. Inga andra avgångsvederlag finns, säger GPs personalchef Birgitta Andreasson.

– Chefredaktör Peter Hjörne har en lön på 3 260 800 kr men ingen bilförmån. Han får pension från 60 år. Pensionen är maximalt 70 procent av årslönen vid pensionstillfället. Uppsägningsreglerna är 12 månader från bolagets sida och 6 månader från Peter Hjörnes sida. Inga andra avgångsvederlag finns.

– Chefredaktör Jonathan Falck har en lön på 1 098 000 kronor plus bilförmån. Pension från 65 år, med alternativ ITP plan. Uppsägningsreglerna är 12 månader från bolagets sida och 6 månader. från Jonathan Falcks sida. Om han lämnar tjänsten som chefredaktör skall han om han så önskar erbjudas annat jobb i bolaget. Inga andra avgångsvederlag finns.

Svenska Dagbladet

VD Gunnar Strömblad

– Min lön är ungefär 2 kronor miljoner per år. Om jag jobbar tills jag blir 60 år, får jag 65 procent av lönen mellan 60 och 75 år i pension. Därefter vanlig pension enligt ITPK. Två års ”fallskärm” med avräkning för inkomst från annat håll. Uppsägningstiden är 6 månader.

Chefredaktör Lena K Samuelsson

– Min lön är 145 000 kronor per månad. Vill jag ha tjänstebil blir lönen istället 140 000 kr. SvD lägger 8 procent av min lön i ett kapitalsparande för pension. Om styrelsen säger upp mig har jag sex månaders uppsägningstid, sex månaders avgångsvederlag med lön, och ytterligare tolv månader med avräkning för eventuellt ny inkomst.

Chefredaktör Mats Johansson

– Jag tjänar 70 000 kronor per månad. Svar på frågorna 2-6 är standard i branschen; vanlig pensionskonstruktion, normalt avgångsvederlag.

Sydsvenska Dagbladet

Enligt tidningens informationschef Håkan Bengtsson ser villkoren ut så här:

VD Bo Wigernäs

– Han hade 2001 en månadslön på 110 000 kronor. Till avtalet hör ett avgångsvederlag på 24 månader, som enbart företaget kan utlösa. Hans pensionsålder är 65 år. Pensionsavsättning per år är 75 000 kr, vilket indexuppräknas med 1989 som basår. Han har även en pensionsförsäkring sedan 20 år, som övertagits av Sydsvenskan mot avstående av lön. I år är avsättningen 48 500 kr. Vidare finns avtal om tantiem på tio procent av lönen om resultatet efter avskrivningar uppnår budget. Därefter 1 procent per miljon kronor som resultatet överskrider budget, dock max 25 procent.

Hans Månson, chefredaktör allmänna redaktionen

– Hans månadslön är 109 000 kr i årets löneläge. Till avtalet hör ett avgångsvederlag på 18 månader. Pension kan begäras från 60 år. Den finansieras genom en kombination av gammal försäkring och avsättning från Sydsvenskan som beräknas ge 60 procent av lönen till 75 års ålder. Avtalet om tantiem är samma som för VD. I samband med besparingsprogram i maj 2001 anmälde Månson skriftligt att han inte ville mottaga eventuellt tantiem för det året.

Per T Ohlsson, chefredaktör politiska redaktionen

– Hans månadslön är 117 000 kronor i årets löneläge. Till avtalet hör ett vagpngsvederlag på 36 månader, som enbart företaget kan utlösa. Vid egen uppsägning, om sådana förändringar sker i Sydsvenska Dagbladets ledning att Ohlsson finner det svårt att uppfylla sina arbetsuppgifter, är avgångsvederlaget 18 månader, med sex månaders uppsägningstid. Pensionsålder: 65 år. Pensionsavsättning görs med 50 000 kr per år. Avtalet om tantiem är samma som för VD.

VLT

VD Lennart Foss

– Alla uppgifter om mig finns i årsredovisningen för 2000: 1 621 000 i lön och övriga förmåner. Pensionsförmån som innebär årliga pensionsbetalningar uppgående till 35 procent av lön upp till 20 basbelopp samt 25 procent av lönedelar mellan 20 och 30 basbelopp. Rätt till oförändrad lön under 24 månader om anställningen upphör med uppsägning från arbetsgivarens sida. Annars inget avgångsvederlag.

Huvudredaktör Anders Ahlberg

– Min lön är i runda slängar 36 000 kronor högre än för år 2000 (totalt cirka 870 000 kronor, reds anm). Jag har inget pensionsavtal. Vad som gäller om jag får sparken är reglerat i ett avtal med sekretessklausul. Om jag säger upp mig har jag 6 månaders uppsägningstid.

Helsingborgs Dagblad

VD Lars Svensson

– Vi har ingen offentlig redovisning av löner och förmåner mer än vad som framgår av årsredovisningen, säger Lars Svensson som är VD för Helsingborgs Dagblad.

Av HDs årsredovisning för 2000 framgår det inte hur mycket verkställande direktören eller chefredaktören hade i lön och andra ersättningar, inte heller deras pensionsvillkor. Enligt årsredovisningen har vd:n ”rätt till uppsägningslön motsvarande en årslön samt ett avgångsvederlag motsvarande två års löner.”

Dagens Industri

VD och Chefredaktör Hasse Olsson

Hasse Olsson är krasslig. Han avgör om du ska få svar på dina frågor. Du får återkomma om cirka tio dagar (efter Journalistens pressläggning/reds anm), säger Christer Mårdbrant, redaktionschef på Dagens Industri.

Av Dagens Industris årsredovisning för 2000 framgår inte vilka ersättning tidningen betalar till sin kombinerade chefredaktör/verkställande direktör. Inte heller regler kring avgångsvederlag och pensioner annat än att Hasse Olsson har rätt att gå i pension vid 60 års ålder och att han garanteras en pension på 70 procent av den fasta lönen mellan 60 och 65 års ålder. Hasse Olsson är i dag 61 år. 2000 hade han en taxerad förvärvsinkomst på 3 271 700 kronor.

Aftonbladet

VD Rolv Ryssdal

Chefredaktör Anders Gerdin

Chefredaktör Helle Klein

Chefredaktör Kalle Jungkvist (Aftonbladet.se)

VD Mats Eriksson (Aftonbladet.se)

– 2001 hade vi följande ersättningar (per månad): Anders Gerdin 154 000, Rolv Ryssdal 120 000, Mats Eriksson 100 000, Kalle Jungkvist 100 000 och Helle Klein 115 000. Anders Gerdin, Rolv Ryssdal, Mats Eriksson och Kalle Jungkvist har i tillägg ett rörligt lönesystem på 0-4 månadslöner där utfallet avhänger av uppnådda resultat, säger Rolv Ryssdal.

– Anders Gerdin, Mats Eriksson, Kalle Jungkvist och Helle Klein omfattas av ITP-avtalet.

Detta ger pensionsrätt enligt ITP på lönedelar upp till 30 basbelopp (= lön 1 137 000 kr/år). Premien enligt ITP avtalet placeras i en sk ”tiotaggarförsäkring” i SPP. För att kompensera utebliven pensionsrätt på lönedelar som överstiger 1 137 000 kr/år har Anders Gerdin, Mats Eriksson och Kalle Jungkvist ett direktpensionsavtal som reglerar att Aftonbladet skall inbetala en premie uttryckt som kostnad i procent på lön ( = premiebestämd pension) vilken är 16,66 % på fast lön. Rolv Ryssdal ingår icke i ITP avtalet och har en annan konstruktion på sitt pensionsavtal (frikretsavtal) som totalt ger en något lägre avsättning än ovanstående.

– Avgångsvederlag för Gerdin, Ryssdal, Jungkvist och Eriksson är vid uppsägning från bolagets sida två årslöner med avdrag för inkomst från annan arbetsgivare. För Helle Klein gäller 18 månader. Ryssdal har pensionsålder 62 år, de övriga har 65 år.

Expressen

VD Bengt Ottosson

– Jag har 120 000 kronor i månaden plus tjänstebil. Jag har inget särskilt pensionsavtal. Jag har sex månaders uppsägningstid från min sida och 18 månader från bolagets sida (dvs om jag blir uppsagd erhåller jag 18 månadslöner som också är pensionsgrundande).

Chefredaktör Otto Sjöberg

– Min lön är 170 000 kr/mån. 14 procent av lönen går till pensions- och sjukförsäkring och betalas bara så länge jag är anställd. Om jag säger upp mig själv har jag 6 månaders uppsägningstid. Får jag sparken har jag 18 månaders fallskärm.

Herenco

VD Stig Fredriksson

– Det framgår av årsredovisningen, säger Fredrik Hamrin, ekonomichef i Herencokoncernen.

Av Herenco ABs årsredovisning för 2000 framgår det inte vilken ersättning verkställande direktören Stig Fredriksson fick. Ej heller hans pensionsavtal eller regler kring avgångsvederlag och liknande.

Bonnier

VD Bengt Braun

– Vi tillämpar i dessa frågor samma principer om öppenhet som de flesta svenska börsbolag. Det innebär att vi i årsredovisningen redovisar vilka avtal som gäller för ledande befattningshavare inklusive VDs pensionsavtal, säger Lennart Wiklund som är koncerndirektör för personal & information vid Bonnier AB.

Av Bonnier ABs årsredovisning för 2000 framgår det inte hur mycket verkställande direktören Bengt Braun hade i lön och övriga ersättningar från Bonnier. Däremot anges principerna för bland annat hans pensionsavtal.

Schibsted

VD Kjell Aamot

– Vår koncernchef VD Kjell Aamot fick 2 433 000 norska kronor i lön och ersättningar år 2000. Han har rätt att gå i pension vid 65 år. Mellan 65 och 67 år har han 90 procent av sin slutlön i pension. Efter 67 år har han 66 procent av lönen så länge han lever. I de 66 procenten ingår den statliga pensionen. Hans avtal är detsamma som för de flesta anställda i Norge, förutom att han kan pensionera sig vid 65 år. Han har också rätt till ett avgångsvederlag på två årslöner, säger Trond Berger, Schibstedts koncerndirektör ekonomi och finans, Schibstedt.

MTG

VD Hans Holger Albrecht

fd VD Pelle Törnberg

– De uppgifter vi lämnar ut finns i årsredovisningen, säger Patrik Linzenbold, informationsansvarig MTG AB.

Enligt MTGs årsredovisning för 2000 erhöll vd Hans Holger Albrecht lön och förmåner om sammanlagt 3 989 000 kronor. Den under året avgångne VDn Pelle Törnberg fick lön och bonus på 5 624 000 kronor. Av årsredovisningen framgår det enbart att vd omfattas av allmän pensionsplan och att pensionering sker vid 65 års ålder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Google adds