Anders Wejryd |
Ärkebiskop Anders Wejryd för att dykningar sker vid Estonia
Källa: Världen Idag, 17.10.2008
Skrivet av Ruben Agnarsson |
I Uppdrag granskning (15.10.2008) öppnade ärkebiskop Anders Wejryd för att dykningar vid Estonia borde kunna ske - trots att området där vraket ligger omfattas av gravfriden.
– Man kan tänka sig ett undantag från dykförbudet om det skulle vara viktigt att förstå orsakssammanhangen, sade Anders Wejryd om svenska kyrkans uppfattning
Den estniska regeringen skulle sannolikt inte heller avvisa ett svenskt förslag om att utföra nya dykningar, säger Estlands justitieminister Rein Lang i programmet.
Vid den senaste stora utredningen om Estonias sjunkförlopp har forskarna – från bland annat Chalmers i Göteborg och från ansedda institut i Holland och Skottland – förlitat sig på avancerade datorsimuleringar och modellförsök av olyckan.
Forskargruppen menar att det mest sannolika olycksförloppet är att Estonia sjönk på det vis som den första haveriutredningen slog fast 1997. Helt säkra är de dock inte. De menar själva att den så kallade ”hålteorin”, att Estonia av någon anledning sprang läck i skrovet under bildäck och att detta bidrog till olyckan, inte helt kan uteslutas.
– Vi föreslår det som en möjlighet, det finns inga tekniska invändningar, men det finns heller inga bevis som stödjer det, säger Andrzej Jasionowski i Uppdrag granskning. Jasionowski är verksam vid Europas främsta forskningsinstitut för skeppsstabilitet i Glasgow, Skottland.
Det här alternativet, med ett möjligt hål i skrovet, har forskarna varken kunnat styrka eller avfärda trots två års arbete och runt tio spenderade miljoner. Skälet är att gravfriden hindrat vidare inspektioner av vraket.
I slutrapporten till regeringen rekommenderar forskarna därför starkt att det görs en systematisk och noggrann dykundersökning av hela fartygsskrovet – trots att det står i strid med dagens dykförbud.
Enligt Claes Källström på konsultföretaget SSPA i Göteborg, som lett forskargruppens arbete, borde det gå att göra en sådan yttre inspektion utan att inkräkta på gravfriden. Han kan inte se något acceptabelt skäl till att inte genomföra det, säger han till Uppdrag granskning.
Men från svenskt regeringshåll är man dock fortfarande kallsinniga. Försvarsminister Sten Tolgfors har nyligen träffat forskarna bakom rapporten och dessa har upprepat sitt önskemål om nya dykningar, men detta har inte fått honom att ändra uppfattning.
|