Vi från oppositionens sida (s), (v) och (mp) ser mycket allvarligt på den borgerliga regeringens bostadspolitik. Redan i höstas deklarerade regeringen Reinfeldt en förändring av det bostadspolitiska målet.
Vårt (s), (v) och (mp) mål var att ”alla ska ges förutsättningar att leva i goda bostäder till rimliga kostnader”.
Reinfeldts mål är ”… långsiktigt väl fungerande bostadsmarknader där konsumenternas efterfrågan möter ett utbud av bostäder som svarar mot behoven”. Vi ser det som ett tecken i tiden. Marknaden blir målet och lösningen på bostadspolitiska problem.
+ Marknadshyror föreslås. Den utredning som presenteras idag är fortsättningen på den, av regeringen redan inslagna, vägen. Nu tar de steget fullt ut. Hyrorna ska höjas till dess att efterfrågan planar ut.
Men vad betyder det egentligen? Det är bara ett annat namn för marknadshyror. Utredaren menar att höjda hyror kommer att leda till att bostadsköerna försvinner. Och vart – frågar man sig – tar behoven vägen?
Leder höjda hyror till att de 483 000 barn som idag är trångbodda får mer plats att röra sig på? Till att ungdomarna får bostäder? Till att alla de som vill flytta till större eller mindre, vill flytta isär eller ihop, vill skaffa barn, byta stad, byta jobb får det lättare?
+ Regeringen låter EU diktera svensk bostadspolitik. Det är många som redan reagerat negativt på utredningens innehåll. Detta bemöter bostadsminister Mats Odell genom att skylla på Mona Sahlin och (s), (v) och (mp) då vi tidigare tagit initiativ till utredningen. Mats Odell har sedan lagt till egna tilläggsdirektiv som helt ändrat utredningens förutsättningar.
De direktiv våra partier ställde sig bakom sa att utredningen skulle ”slå vakt om kärnan i den svenska bostadspolitiken” och "se över utrymmet för att inom EU-medlemskapets ramar bedriva en nationell bostadspolitik”. Mats Odell gav utredningen i uppdrag att anpassa svenska bostadslagar till EG-rätten: "Utredaren skall lägga de lagförslag som krävs för att den del av svensk lagstiftning som berör bostadssektorn skall bli förenlig med EG-rätten."
Men det finns inget förbud mot dagens kommunala bostadsföretag i EG-rätten. Utrymmet för svensk bostadspolitik är i högsta grad en tolkningsfråga. Avgörande är vad den svenska regeringen vill.
Utredningens förslag går dessutom på tvärs med hur beslut och debatt förs idag i EU. Inriktningen är att EU:s regler genom domar i EG-domstolen och inte minst genom det nya reformfördraget ger medlemsländerna allt större frihet att utforma sina sociala åtaganden på de sätt de finner lämpligt. Det var också innebörden i ett pinfärskt utslag i EG-domstolen (mål T-289/03 BUPA, 12 februari 2008).
+ Dagens hyrestak kan avvecklas. Mats Odells andra stora nya uppdrag till utredningen var att komma med förslag som syftar till ”en väl fungerande hyresmarknad” och att avveckla dagens hyrestak.
Men det finns ingenting i EU:s regler som framtvingar förändringar av dagens bruksvärdessystem. Det säger utredaren själv. Att utredaren ändå lägger förslag om marknadshyror är en följd av den borgerliga regeringens egna direktiv. Att Mats Odell skyller på EU eller Mona Sahlin är inget annat än ohederligt.
+ Allmännyttan hotas. Utredaren föreslår också att allmännyttan i alla lägen ska vara tvungen att gå med vinst. Den ska sträva efter den hyresnivå ”som ger bästa lönsamhet” och den får inte ägna sig åt äldrebostäder, upprustning av miljonprogram eller lekplatser, ”om dessa inte bidrar till en bättre lönsamhet". Lekplatser!
Utredningen lägger förslag som går långt utöver vad EU-rätten kräver. Sveriges Kommuner och Landsting menar att utredningen ”laborerar med ytterlighetsalternativ”. SKL har en gedigen kunskap om vad EG-rätten kräver och föreslår själv ett alternativ med en allmännytta som i allt väsentligt fungerar som dagens.
Samhällsägda sjukhus, skolor och dagis hotas. Om utredningens tolkning tillämpas kan det få förödande konsekvenser för kommunernas och landstingens verksamhet. I så fall måste all verksamhet som drivs i offentlig regi i alla lägen tvingas att gå med vinst.
Alla samhällsägda skolor, sjukhus och dagis skulle tvingas ha vinsten som enda ledstjärna. I vår version om det goda samhället ska även andra världen kunna avgöra.
Låt oss driva en modern bostadspolitik. Det är skrämmande att se hur den borgerliga regeringen monterar ned den svenska bostadspolitiska modellen.
Vi vill driva en bostadspolitik där alla grupper har tillgång till ett bra boende till en rimlig kostnad och där segregationen minskar.
Vi vill uppgradera – inte sänka – hyresrätten och genast stoppa slakten av allmännyttan.
Framtidens bostadspolitiska problem löser vi inte genom att sälja ut allmännyttan – utan genom att utveckla den. Låt oss göra det istället.