Brittisk polis i frimurarloger fick inte utreda poliskorruption...

Källa: Världen Idag, 4.4.2008
Skriven av: Ruben Agnarsson


I april 1995 beordrade Sir Paul Condon, Scotland Yards Londonchef, att alla poliser med anknytning till frimureriet skulle petas från Scotland Yards antikorruptionsenhet.  

Beslutet togs efter att utredningar om allvarliga anklagelser om utpressning och korruption hade lagts åt sidan på grund av att vad polischefer menade var möjliga kopplingar mellan poliser och den brittiska frimurarorden.
I september 1996 gav de brittiska polischefernas organisation (The Association of Chief Police Officers, ACPO) ut nationella riktlinjer som varnade polischefer för att medlemskap i frimurarorden kunde äventyra deras integritet som opartiska lagens väktare.
Paul Condon uttryckte i denna veva oro över brödraskapets inflytande bland äldre polischefer och befarade att vissa poliser hade befordrats med hjälp av sina kontakter inom frimurarorden. Det fanns dessutom anklagelser om att vissa poliser tillhörde samma loger som grova brottslingar.

Bakgrunden till riktlinjerna var att den polisenhet som hanterade allmänhetens klagomål på polisen (Complaints Investigation Bureau, CIB), varnade för att allmänheten var bekymrad över anklagelser om korrupta förbindelser mellan polischefer och frimurarorden, efter att en intern undersökning hade misslyckats.
Undersökningen hade genomförts av polischefer vid CIB, som hade riggat en fälla för att få misstänkta poliser att åka dit, men de misstänkta poliserna dök aldrig upp.
Sir Paul Condon tvingades ta hänsyn till möjligheten att en frimurare hade förvarnat de korrupta polismännen om vad som väntade dem, vilket omintetgjorde hela operationen.
Detaljer skulle ha läckts vid en middag som hade arrangerats vid frimurarlogen i Camerwell i södra London, där flera höga polischefer deltog.

Flera uppmärksammade
brott i Storbritannien ligger bakom debatten om frimurarordens påverkan på brittiska polisväsendet. År 1977 dömdes 13 polischefer och poliser, varav flertalet var frimurare, för mutbrott. De hade tagit emot pengar av porrbutiker i London, mot att inte rapportera om brottslig verksamhet.
Den 20 mars 1980 rånades en värdetransport med silver till ett värde av 3,4 miljoner pund i Barking, Essex. Knappt ett år senare dömdes Leonard John Gibson, stormästare i London-förorten Southgate, tillsammans med två andra frimurare för stölden. Trots att Gibson stod på en lista över Londons mest eftersökte brottslingar, upptäckte poliser i samma frimurarloge inte detta.
Förre premiärministern John Major föreslog år 1992 att polischefer som tillhörde frimurarorden skulle deklarera det öppet, för att order möta anklagelser som korruption, ett förslag som polisfacket motsatte sig.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Google adds